Op 12 december gaat een fles Château d’Yquem van meer dan 100 jaar oud onder de hamer bij het Amsterdamse veilinghuis Adams. d’Yquem wordt gezien als een van de beste dessertwijnen in de wereld. Deze zeldzame Château d’Yquem uit 1919 biedt wijnliefhebbers en verzamelaars een ongeëvenaarde kans om een van de meest prestigieuze wijnen ter wereld in handen te krijgen. In 2011 vestigde een Château d’Yquem het record voor ’s werelds duurste fles witte wijn. Toen werd op een veiling een enkele fles Yquem uit 1811 verkocht voor 85.000 euro.

Op 12 december veilt Adams een breed aanbod aan wijnen uit verschillende regio’s. Een belangrijk onderdeel van de veiling is een omvangrijke collectie met mooie Bordeauxs en Sauternes die teruggaan tot de 1919 vintage. Deze collectie is altijd perfect opgeslagen geweest en de kisten zijn pas voor het eerst geopend voor deze veiling. Met als veiling highlight de Chateau d’Yquem uit 1919. Een wijn die zeer goed drinkbaar blijft, ook na meer dan 100 jaar. Naast deze dessertwijn produceert het huis ook een zeer zeldzame droge witte wijn, ‘Ygrec’. Ook van deze wijn zullen drie vintage flessen uit 1978 onder de hamer gaan.

De wijnselectie bestaat verder uit wijnen van over de hele wereld van de jaren ’50 tot nu, waaronder Bordeaux: zoals Chateau Margaux, Latour, Lafite-Rothschild en Mouton-Rothschild. Voor iedereen die volgend jaar 50 wordt is er een prachtige doos vol met Haut-Brion uit 1974 als perfect verjaardagscadeau. Voor wie liever een jongere wijn ziet zijn er mooie klassiekers uit verschillende regio’s zoals: 2015 Opus One uit Californië, 2012 Vega-Sicilia uit Ribera del Duero in Spanje en een mooie selectie jongere Bordeaux wijnen om te drinken. Daarnaast bevat de veiling ook vintage Champagne, vintage Port en zeldzame Cognac.

Kunst, mode & juwelen

En er is meer, want op 12 december worden niet alleen wijnen geveild, ook kunst, mode en juwelen gaan onder de hamer. Onder andere de prachtige serie ‘Mature’ van de onlangs overleden fotograaf Erwin Olaf en topstukken van fotografen als Ruud van Empel en Sanne Sannes. Ook aangeboden wordt een bijzonder werk van beroemd kunstschilder Jan Toorop (1858-1928) dat na circa 80 jaar terug is op Nederlandse bodem. Daarnaast worden de meest iconische modeklassiekers en zeldzame collector’s items geveild: van een fuchsia Chanel jasje in Barbie stijl, en iconische Cartier oorbellen die rechtstreeks van prinses Diana lijken te komen in de nieuwe serie van The Crown, tot een fameuze Hermès Kelly Bag.

Klik hier voor de veiling-catalogus Adams Luxury Veiling

KIJKDAGEN:
9 en 10 december 10.00-17.00 uur
VEILING:
11 december Kunst deel I 19.30 uur (live en online)
12 december Kunst deel II 13.00 uur (online), Juwelen, Tassen, Wijn 19.30 uur (online)
Locatie kijkdagen + veiling: Lange Leidsedwarsstraat 198-200, Amsterdam
www.adamsamsterdam.com  & www.invaluable.com