Voor iedereen die (nog) in Sinterklaas gelooft, ogen dicht. Want helaas, de goedheiligman komt niet uit Spanje. Het goede nieuws: Sherry wel. En toch gaan die twee heel goed samen. Daarmee bedoelen we vooral het lekkers dat nu in de schappen ligt met de zoetere Sherry Wijnen. Lees snel verder voor de beste pairings.   

Al ruim voor de intocht van de Sint beginnen de schappen van de winkels gevuld te raken met de jaarlijkse zoetigheden. Een traditionele tijd van cadeaus, gezelligheid en lekkernijen. Laat dat nou heel smaakvol zijn bij Sherry. Deze wijnen zijn zo veelzijdig, die maken je heilig avond je helemaal af.

Wie zoet is…

Tijd voor het lekkers. Dat gaat namelijk een hele tijd terug. De specerijen die de VOC in de 17e en 18e eeuw mee terugbracht vormen de basis voor speculaaskruiden. Die kruiden vind je vooral terug in – de naam zegt het al – kruidnoten. Pepernoten zijn de zachtere vierkante brokjes die smaken naar anijs en ontbijtkoek. Samen met gevulde speculaas, chocoladeletters, marsepein en de banketletter is het feest compleet.

Over het algemeen zoek je bij zoete gerechten ook een zoete wijn, maar verassend genoeg is dit niet altijd het geval. Sherry heeft 3 soorten zoete wijnen. Deze zijn van minst naar meest zoet: medium, cream en PX (pedro ximénez). cream en medium worden ook wel ‘generoso likeurwijnen’ genoemd, mengsels van droge sherry met van nature zoete wijnen. De medium sherry heeft zoete tonen van gebak of gebakken appels en geeft na een lichtdroge impressie een fijne, lange en zoete afdronk. 

De cream sherry heeft daarentegen geroosterde aroma’s van gedroogd fruit samen met de zoete tonen van nougat of karamel. De wijn is fluweelzacht op de tong en heeft een evenwichtige en elegante zoetheid.

De PX is een natuurlijk zoete wijn die gemaakt is van overrijpe of zongedroogde druiven. PX heeft zoete tonen van rozijnen, vijgen en dadels, met aroma’s van onder andere honing. De wijn is stroperig en fluweelachtig met een lange en smaakvolle afdronk.

De proef op de som

Gevulde speculaas komt het beste tot zijn recht in combinatie met de zoetste Sherry: PX. Dit geeft een heerlijk zachte smaak met een kick aan het eind. Een andere smakelijke keuze voor deze tijd van het jaar is warme chocolademelk, vooral in combinatie met sream sherry. Ernaast, of een scheutje erin.


De droge oloroso is de meest spannende combinatie met kruidnoten. Het warme, ronde en kruidige karakter van deze sherry voegt levendigheid toe aan de mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemon. Chocoladeletters, zowel melk als puur, komen het best tot hun recht met een cream sherry. Het is een speelse match met pure chocolade en vormt een evenwichtig geheel met melk chocolade. Bij marsepein smelt cream mooi samen. Tot slot de banketletter. Daar een nipte overwinning voor PX, die prachtig zijn donkere tonen laat proeven.

Welke Sherry bij wat?

In vogelvlucht zijn dit de beste pairings:

  • Chocolademelk: cream
  • Pepernoten/taai-taai: PX
  • Gevulde speculaas: PX
  • Chocoladeletter puur: cream
  • Chocoladeletter melk: cream
  • Kruidnoten: oloroso
  • Marsepein: cream
  • Banketletter: PX

Geen liefhebber van zoet?
Dan dompel je je gewoon onder in de illusie dat de Sint wél uit Spanje komt. Want voordat pakjesavond begint wil je natuurlijk wel goed eten. Als je geen liefhebber van zoet bent, is er genoeg droge sherry om uit te kiezen. Serveer bijvoorbeeld een glas manzanilla bij oesters, fino bij ansjovis of sashimi en oloroso bij een stoofpot of wild. Of maak een borrelplank met verschillende kazen, vleeswaren, noten en dips. Zo past ieders favoriete sherrywijn bij elke hap. Nog opzoek naar een mooie sherry voor tijdens de feestdagen? Bekijk eens het assortiment van The Secret Sherry Society.

Over de Consejo Regulador       
De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van d e betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen.