Sinds kort heeft Abdij Koningshoeven er een nieuwe activiteit bij: kaarsen maken met de was van hun eigen bijen. De kaarsen zijn te koop in de Kloosterwinkel. Ze gebruiken de kaarsen ook zelf, zoals tijdens de Maria Lichtmis op 2 februari jl.

Hun imkerij draait goed, met een grote hoeveelheid bijenwas tot gevolg. Onder leiding van broeder Pachomius, die verantwoordelijk is voor de kaarsenmakerij, maken ze daar kaarsen van. Een deel verkopen ze. Met een ander deel van de was vullen ze hun opgebrande waxinelichtjes bij. Die krijgen zo een tweede en soms wel derde leven.

Eigen paaskaars?

De zelfgemaakte kaarsen gebruikten ze onlangs ook bij de lichtprocessie van de Maria Lichtmis op 2 februari jl. Bij deze eeuwenoude traditie zegenen de monniken de kaarsen die ze dit jaar in de kerk gaan gebruiken. Het licht van de processie is hierbij afkomstig van de kaarsresten van Kerstmis die ze altijd al tot nieuwe kaarsen verwerkten. Nu ze daar ook de kaarsen bij doen die ze maken van hun bijenwas versterken ze die traditie alleen maar meer. Hun grote wens is om zelf de paaskaars te gaan maken. De techniek die daarvoor nodig is, moeten ze echter nog leren. Of dit lukt, weten ze binnenkort.