De teelt van de nieuwe robuuste druivenrassen blijft in Duitsland groeien. Volgens een evaluatie van het landelijke wijngaardonderzoek van Destatis voor het jaar 2023 heeft het Duitse Wijninstituut (DWI) zijn productie vorig jaar met 300 hectare zien toenemen.

Nieuwe rassen in opkomst

De nieuwe Souvignier Gris-druivensoort registreerde de op één na grootste toename van alle in Duitsland geteelde rassen, met een toename van 183 hectare. Met 388 hectare wijngaarden heeft Souvignier Gris de belangrijkste nieuwe variëteit Cabernet Blanc vervangen, die in 2023 werd geteeld na een toename van 46 hectare op 306 hectare. Het teeltgebied Souvignier Gris nam dus nog sterker toe dan dat van Chardonnay (+ 181 ha). Alleen de Grauburgunder (+ 278 ha) kende het gebied een grotere stijging. In termen van het totale nationale teeltoppervlak van vorig jaar van 103.387 hectare is het aandeel van de nieuwe rassen nog steeds op een relatief laag niveau van iets meer dan drie procent.

Witte variëteiten nemen toe

Na de trend naar een toegenomen consumptie door witte wijn werden vorig jaar witte wijnrassen opnieuw geplant. Het aandeel van de totale aangeplante ruimte is sinds een laag niveau in 2006 van 63,1 naar 68,8 procent continu gegroeid. Dit betekent een stijging van ongeveer 6.000 hectare op 71.378 hectare in 2023. Het rode wijndruivengebied is in 2023 met één procent gedaald tot 32.310 hectare.

Bourgogne in de trend

Vorig jaar bleef Riesling onveranderd in bijna een kwart van de Duitse wijngaarden en dus onbetwist aan de top van de druivensoort, met ongeveer 24.400 hectare. Bovendien lagen de witte Bourgondische variëteiten in de wijngaarden, die allemaal in het gebied in 2023 zijn gegroeid – met name de Pinot Gris, de op twee na grootste witte wijnvariëteit van Duitsland na de 10.738 ha) met 8372 hectare in Duitsland. Daarna volgt de Pinot Blanc met 6318 hectare. De Chardonnay staat achter de Silvaner (4.330 ha) al op de zesde plaats met 2912 hectare wijngaarden. Samen met de Bourgondische specialiteit Auxerrois (307 ha) komen de witte Bourgogne tot een wijnbouwgebied van bijna 18.000 hectare.

Aroma is nodig

De aromatische variëteit Sauvignon Blanc is nog steeds erg populair. Na een stijging van 79 hectare vorig jaar heeft het de hectaren van 2002 bereikt en is het dus gestegen naar de top 10 van de belangrijkste Duitse druivenrassen. Daarnaast worden ook andere rassen zoals gele Muscatteler (598 ha), Scheurebe (1,499 ha) of Gewürztraminer (1.12 ha) geregistreerd door andere rassen.

Internationale rode wijnvariëteiten groeien tegen de trend in

In tegenstelling tot de afnemende teelt van rode druivenrassen, zijn de wijngaarden van de internationale variëteiten Merlot (+ 47 ha op 933 ha), Cabernet Sauvignon (+19 ha per 502 ha), Syrah (+ 16 ha per 139 ha) en Cabernet Franc (+ 12 tot 129 ha) licht gegroeid. De Pinot Noir heeft zijn positie als de belangrijkste Duitse rode wijnsoort met ongeveer 11.500 hectare vorig jaar behouden.

Nieuw kleinste wijngebied

In de regio van de 13 Duitse wijnbouwgebieden is de Midden-Rijn vorig jaar het kleinste teeltgebied in Duitsland, na een verlies van zes hectare wijngaarden, met 460 hectare, op de voet gevolgd door de Hessische Bergweg met 461 hectare, die deze laatste plaats tot nu toe bekleedde.