De Pfalzer wijnkoninging Lea Bassler bij de oogst van de eerste druiven van het jaar in de buurt van Neustadt an der Weinstrasse.

Op 14 augustus werden de eerste druiven van het jaar met 74 graden Öchsle geoogst in de Palts voor de productie van de Federweißer. Volgens het Duitse Wijninstituut (DWI) liggen de oogststart van dit jaar en de algemene ontwikkeling van de wijnstokken in lijn met het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Voor de Federweißer worden in de regel druiven van vroegrijpe druivenrassen zoals Solaris of Ortega gebruikt.

De belangrijkste druivenoogst begint begin tot half september

De start van de belangrijkste druivenoogst voor rassen zoals Müller-Thurgau wordt begin tot half september verwacht. Voor de productie van mousserende wijn zouden de eerste druiven van de Bourgogne-variëteiten mogelijk al eind augustus kunnen worden geoogst. De Riesling, die later rijpt, zou dit jaar, afhankelijk van het teeltgebied, midden tot eind september klaar moeten zijn voor de oogst.

Goed uitgangspunt in de wijngaarden

Over het algemeen is de situatie in de wijngaarden redelijk goed. De wijnbouwers zijn tot nu toe gespaard gebleven van grote weergerelateerde schade. Na een succesvolle bloei van de wijnstokken is de vruchtzetting van de wijnstokken naar tevredenheid en zijn de druiven goed gevormd.