Heb je als grootouders nog enkele dagen oppas van kleinkinderen in het verschiet ? Je al suf gedacht hoe je nu weer enkele leuke dagen kunt beleven zonder ‘s avonds afgepeigerd te zijn ? dan is Vayamundo Houffalize dé oplossing. Bovendien valt het qua prijs voor een meerdaags  verblijf met kinderen in half pension reuze mee.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

De week waarin we begin augustus oppas hebben op de twee kleindochters, Anna, 9 en Flore 11 jaar, zitten de weergoden echt niet mee. De eerste dagen hebben we al al de gezelschapsspelletjes vanonder het stof gehaald, leuk maar na het zoveelste spelletje ook wat saai. Gelukkig hebben we voor de volgende dagen een verblijf in Vayamundo Houffalize, aan de Ourthe, geboekt. Maar drie dagen regen in de Ardense bossen wat zal dat geven? Wandelen onder druilerige bomen? De Ourthe afvaren in een kajak die zonder omkantelen reeds doornat is? Maar Anna en Flore hebben op de website gezien dat er een groot zwembad is. “Desnoods blijven we heel de dag in het zwembad” zeggen ze laconiek.

Waar Nederlandstaligen welkom zijn

“Waw wat een groot hotel”, roept Flore uit bij aankomst. Later vertelt directrice Marina Calbert dat haar hotel 300 kamers telt. Aan de receptie worden we in vlekkeloos Nederlands verwelkomd.  Omdat we vroeg vertrokken zijn, is de kamer nog niet vrij. Geen probleem we kunnen onze bagage tijdelijk achter de balie stockeren. Maar niet voordat Anna en Flore hun zwemgerief er hebben uitgehaald want ook zonder kamersleutel krijgen we alvast een toegangsbadge voor het zwembad.

Restaurant met live pianomuziek

Verleid door mooie pianomuziek belanden we in één van de drie restaurants met keuze  tussen een snelle snack of een uitgebreid middagmaal. Aangezien we half pension hebben geboekt en er elke avond een uitgebreid buffet wordt aangeboden – waarvan de geëtaleerde menukaart ons reeds doet watertanden – houden we het bij een eenvoudige snack. De live pianomuziek brengt ons onmiddellijk in een rustgevende vakantiestemming. Het is opgehouden met regenen dus gaan we alvast buiten op verkenning. Het gebalk van ezels leidt ons naar de kinderboerderij. Voor een ritje op zo’n ezeltje zijn we te laat, daarvoor moeten we later nog eens terugkomen. De buitenspeeltuin is nog druipnat. In het indoorsportcentrum ligt het materiaal klaar om te tafeltennissen, boogschieten, biljarten, jeu de boules, fietsen… Goed voor later want nu willen Anna en Flore eerst gaan zwemmen

Een groot zwemparadijs

Omdat ik nog geen zin heb om mee in het water te plonzen, installeer ik me op één van de vele ligzetels aan het kinderbad. Naast me is een jonge vrouw borstvoeding aan het geven. Mooi om zien hoe jonge ouders zich amuseren met hun peuters en kleuters. Maar ook hoe ze hun baby’s – vaak niet ouder dan een paar weken – vertrouwd maken met het warme water. Moeilijk te zeggen wie hiervan het meeste geniet. Ondertussen is het voor Flore en Anna dolle pret in het 25 meter bad. Het succes nummer is de lange buisvormige glijbaan, die een kronkel buiten het gebouw maakt en waar sprookjesachtige lichtjes het nog attractiever maken. Even later laten ze zich meedeinen op de golfslag van de wildwaterrivier  en schateren het uit wanneer ze onder de grote waterval moeten doorlopen. Twee banen zijn voorzien voor wie wil baantjes trekken, maar zo’n saaie bezigheid is nu even niet aan de orde.

Rijk aanbod aan animatieprogramma

Anderhalf uur later kan ik ze motiveren om te zien wat er nog te beleven valt. Op het namiddag programma staat knutselen. Dat levert sceptische blikken op tot ze horen dat het knutselatelier naast de binnenspeeltuin ligt. Maar na een rondleiding in de knutselruimte twijfelen ze niet langer. Anna wil een fotoboek maken waar ze in plastieken hoesjes al de foto’s kan steken die opa hier permanent maakt. Flore, die van verhaaltjes schrijven houdt, maakt een mooi dagboekje.

In de ban van de goochelaar

‘s Avonds is het buffet een attractie op zich. Het wordt moeilijk kiezen tussen al die aantrekkelijk koude en warme gerechten. En het dessertbuffet met aanlokkelijke taartjes, chocolademousse, alle soorten ijsjes is al helemaal een festijn. Flore, die allergisch is aan melk-eiwitten, kan kiezen tussen een fruittaartje of een Vegan Magnum. De meisjes zijn stil en wat moe. Maar als ze horen dat er vanavond een goochelaar optreedt, zijn ze onmiddellijk terug wakker. Succes verzekerd wanneer de magiër in perfect Nederlands en Frans kinderen uit de zaal lokt om hem te assisteren bij allerlei goocheltrucs. Na de show maakt hij voor elk kind hun lievelingsdier in ballonnen.

Grenzen verleggen

Boogschieten, rivierkreefjes vangen, een avondturenwandeling, leren machinaal naaien, nachtwandeling, kampvuur, rots beklimmen, het Via Ferrata parcours… het animatie-aanbod is indrukwekkend. Enkele zaken, waaronder rots beklimmen en de Via Ferrata, worden geschrapt omwille van het regenweer, dat voor onveilige situaties kan zorgen want risico’s worden er niet genomen. ‘s Anderendaags, wanneer de hemel even opklaart, gaat het touwenparcours over het water wel door. Durvertje Flore heeft er geen problemen mee, laat zich zelfs extra vallen, beveiligd door de kabel om nadien terug op het touw te klauteren. Anna staat er maar bibberend bij, maar eenmaal de schrik overwonnen, groeit haar zelfvertrouwen en durft ze zich op het einde ook al eens laten vallen zodat ze boven het water blijft bengelen aan de veiligheidskabel.

De deathride als apotheose

Ook op de laatste dag zijn er enkele droge periodes. Het kabelparcours – waar Flore geweldig naar uitkijkt terwijl Anna nog twijfelt – kan doorgaan. Op een groot domein zijn er kabels gespannen tussen verschillende bomen. De kinderen worden met een korset beveiligd. Ook een helm hoort er ditmaal bij. Begeleider Jos kijkt er streng op toe dat alles correct verloopt. Aan een katrol racen de kinderen dan van boom tot boom. Als apotheose doen ze de deathride, een woord dat Anna doet rillen. Met een duizelingwekkende snelheid racen ze naar beneden, Flore de tweede keer ondersteboven, Anna rechtop, maar fier dat ze het toch maar heeft gedurfd.

In Vayamundo is iedereen welkom, ook de vakantieganger met beperkingen

De filosofie van Vayamundo is dat iedereen recht heeft op vakantie, daarom zijn de prijzen heel wat  schappelijker dan vergelijkbare vakantieformules. De keuken houdt rekening met alle soorten diëten. Voor mensen die minder mobiel zijn, staan er rolstoelen ter beschikking. En de grootste familiekamers zijn voorbehouden voor families met iemand met een handicap. De grote badkamer en het ruime toilet is volledig aangepast en bij aanvraag kan er ook de nodige verzorging worden voorzien.

Fragmenten uit het dagboek van Flore

Toen we aankwamen in Vayamundo stond ik versteld van de grote van het gebouw. Aan de receptie spraken ze Nederlands, maar de garçon die ons kwam bedienen begreep ons niet goed. Opa en oma porden  me aan om het in het Frans te zeggen, dat maakte me wel wat verlegen want ik heb nog niet veel Frans geleerd op school.

Mijn zusje Anna had schrik voor het touwenparcours, maar ze heeft het toch maar gedaan en nadien was ze helemaal vrolijk.

Het zwembad was SUPER MEGA COOL. Maar tweemaal op een dag zwemmen vond oma teveel en dan ging ze naar de fitness naast het zwembad en wees ons erop dat er ook een kamer is voor yoga, dansen, wellness. Maar wij gingen toch liever zwemmen.

Toen we naar huis reden, vroeg oma wat wij het leukste vonden. Ons antwoord was: ALLES

Vayamundo Houffalize

Ol Fosse d’Outh 1

Houffalize

contactcenter@vayamundo.eu

+32 78-156 100

www.vayamundo.eu