Het Franse dorpje Vaujany evolueerde in 30 jaar tijd van een arm tot – gemeten naar het aantal inwoners – rijkste dorp in Frankrijk. Dank zij de installatie van een waterkrachtcentrale konden ze investeren in indrukwekkende kabelbanen. Er ontwikkelde zich een vakantieparadijs met respect voor het oorspronkelijke dorp en zijn bewoners. Een prachtig voorbeeld van toerisme waar alle partijen beter van worden.

Klik hier voor de foto’s van Miet Waes en Tom Marees.

‘Cascade de la Fare’: Hét visitekaartje van Vaujany

Even situeren: Vaujany is een dorp in de regio Isère  Auvergne-Rhône-Alpes grenzend aan de Savoie, ongeveer 55 km ten oosten van Grenoble. Het is gelegen tegen de zuidelijke helling van de Rissiou met uitzicht op de Grandes Rousses. Beter bekend is het nabijgelegen en veel drukkere Alpe d’Huez. Ook bij fervente wielertoeristen doet Vaujany een belletje rinkelen. Vroeger reed de ‘Tour de France’ om de twee jaar door Vaujany, nu om de vijf jaar. De indrukwekkende waterval ‘Cascade de La Fare’ is het visitekaartje van het dorp en zorgt voor een uniek decor.

Het blauwe goud deed het dorp herleven

Begin de jaren tachtig, toen er nog amper 200 inwoners waren, leefde het dorp van landbouw en veeteelt in de berggebieden. Jongeren trokken er weg omdat ze er geen toekomst hadden. Het toerisme beperkte zich in de winter tot scholen, die er op skiklas kwamen en waarvoor de eenvoudige skilift en kleine piste voldoende waren. In de zomer kwamen families er op vakantie om te wandelen en te genieten van de gezonde lucht. Toen de EDF (Electricité de France) er de hydro-elektrische  Grand’Maison stuwdam installeerde, keerde het tij. Het is de krachtigste waterkrachtcentrale in Frankrijk en de tweede grootste van Europa.  Burgemeester Yves Genevois vertelt je graag alles over ‘L’Or bleu’ dat zijn dorp deed herleven. De werken gestart in 1977 en geëindigd in 1987 waren een echt huzarenstukje. Je komt er alles over te weten in het museum EDF Hydrelec.

Een skigebied van 250 kilometer

Burgemeester Yves Genevois: “Het eerste wat we deden, was investeren in kabelbanen en een hedendaagse infrastructuur. Zo ontstond een skigebied waarbij Alpe d’Huez en andere naburige dorpen met elkaar verbonden zijn en creëerden zo een skigebied van 250 km. Omwille van de klimaatverandering waardoor de winters steeds korter worden, experimenteren we nu met sneeuwkanonnen en leggen ons meer toe op zomertoerisme. Maar we blijven een rustig dorp. Hier vind je geen discotheken.”

De tijd van toen

In het Espace Musée de Vaujany ontdek je via een film en getuigenissen hoe het dorp, na de installatie van de waterkrachtcentrale, radicaal veranderde. De Vlaamse Caroline, die in Vaujany de liefde van haar leven vond, gidst ons door het dorp en stelt ons voor aan haar schoonmoeder, de 83-jarige Angèle, die graag over vroeger vertelt.

Angèle: “Als kind trokken we, samen met de grootouders, de moeders en de hele veestapel, tijdens de zomermaanden naar onze blokhut in de bergen. De vaders bleven in het dorp om de boerderij te runnen en kwamen ons eenmaal in de week bezoeken en voedsel brengen. Voor toeristen ziet het hier heel idyllisch uit, maar het was voor ons best een hard leven. Het was onze taak om de dieren te verzorgen, van het nodige eten te voorzien en te melken. Daar hadden we best de hele dag ons werk mee. Vaujany telde 4 schooltjes voor kinderen van 4 tot 14 jaar waar alle leeftijden in dezelfde klas zaten. Nog straffer is het verhaal van de burgemeester, die ons tijdens een wandeling, de blokhut aanwijst waar zijn grootmoeder werd geboren zonder medische hulp.”

Met liften en roltrappen naar ontspanningsmogelijkheden

Vaujany ligt op een steile helling van 1250 meter boven de zeespiegel tot 3400 meter, en is in terrassen gebouwd. Zo kwam men op het idee om met liften en roltrappen de drie niveaus van het dorp met elkaar te verbinden. Beneden bevindt zich het ontspanningsgedeelte met een attractief groot zwembad, een welnessgedeelte met haman, sauna en jacuzzi. Daaronder ligt een schaatsbaan die het hele jaar open is. Naast schaatsen kan je er ook curlen of een ijshockey wedstrijd bijwonen van de Vaujany Grizzlys, Franse kampioen in de tweede klasse.  

In de middelste laag is het culturele gedeelte met een heel interessant gratis, interactief museum dat jong en oud kan boeien. Je leert er alles over de fauna en flora, de geschiedenis en de inwoners van Vaujany. Er zijn heel wat spel- en zoekmogelijkheden met als apotheose een vliegtuigsimulator.  Daarnaast is een bibliotheek waar iedereen gratis boeken en een groot aanbod aan strips kan ontlenen. In de bovenste laag vind je voornamelijk appartementscomplexen, restaurants en winkels.  Er is een grote gratis parking voorzien aan de rand van het dorp en de rest is te voet te bereiken. Voor wie het stappen toch te vermoeiend is, rijdt er in de zomer een gratis treintje rond.

De authenticiteit van het dorp moest behouden blijven

De gemeente kocht Hôtel Les Cîmes op, renoveerde het en richtte er 10 comfortabele kamers in.  Hotel V is een luxueus viersterrenhotel, dat dateert uit 1928 en zijn authentiek chalet-karakter behield. Er werden veel kleinschalige appartementen bijgebouwd, eveneens in die typische chaletstijl. Werkgelegenheid verhoogde het aantal inwoners tot 360, maar in de zomermaanden verblijven er gemiddeld 3500 en in de wintermaanden een 5000 toeristen. Opmerkelijk zijn de vele Vlamingen die hier bleven ‘plakken’ zoals Annick Broeckhove-Basset, hoofd van de Toeristische Dienst. Je kunt ze geen ongelijk geven als je ervaar hoe rustig, mooi en veilig het hier is.

Idyllische wandelingen

Door de afwisseling van de natuur, de prachtige uitzichten op de bergen, gletsjers en alpenweiden is Vaujany een paradijs voor hikers en bikers. Je kan er wandelen in de bossen lager in het dal, op de alpenweides daarboven en ook op de gletsjerhoogte. We wandelen vanuit Col du Sabot op 2100 meter met uitzichten als postkaartjes. Aan de Zuidwest kant kijk je uit over de vallei van Vaujany en aan de Noordoost kant zie je het stuwmeer van Grand’Maison. Een beetje verscholen in de mist zien we zelfs de Mont Blanc liggen. Col de Sabot is rijk aan kristallen en mineralen, kappen is verboden maar een klein steentje als souvenir oprapen kan nog net.

Spectaculaire ferrata’s

De moedigen van de groep doen ondertussen de klettersteig op de flanken van het massief des Rousses. Met kabels klimmen ze naast de waterval tot aan het plateau de Montfrais.

De Via Ferrata van Vaujany biedt twee parcours: het sportieve traject la cascade en het relaxter traject les passerelles langs de twee loopbruggen.

Wandelen in de sneeuw

Indrukwekkend is de wandeling op 2800 meter waarvoor we de lift naar de Dôme des Petites Rousses nemen. Vertrokken bij meer dan dertig graden is het boven een stuk frisser en veel aangenamer. Hier zijn er geen bomen meer, maar bergen rotsen, blauwe meren  en eeuwige sneeuw. Met die rotsen is het vaak moeilijk vooruit komen en bovendien wil je telkens stilstaan om foto’s te nemen en te genieten van die spectaculaire panorama’s.

Verschillende routes voor mountainbikers

Ook voor fervente mountainbikers is Vaujany een echte uitdaging. Er zijn verschillende routes die variëren in moeilijkheidsgraad. Een bijzondere zware klim is de weg naar Col du Sabot. In 7 km klim je zo’n 850 meter. Gelukkig kan je een elektrische mountainbike huren, die het toch iets haalbaarder maakt. Fijn is ook dat die weg in de zomermaanden om de twee weken op dondervoormiddag autovrij is.

Espace Nature & Loisirs du Collet

Onlangs is er even buiten het dorp een nieuw natuur- en ontspanningspark geopend, dat het hele zomerseizoen gevarieerde activiteiten aanbiedt. In een prachtige omgeving kan je je favoriete sporten beoefenen: tennis, basketbal, boogschieten, frisbeegolf, petanque. Er is een grote speeltuin, een bike park met een mini ramp voor skaters en fietsers, een blote voetenpad, mogelijkheden om met een pony te rijden In een kunstmatig meer dat geleidelijk aan dieper wordt tot 1m20 kunnen kinderen veilig spelen en zwemmen.    

Evenementen, animatie, op bezoek bij de Imker, Yogalessen…

De animatie-mogelijkheden breiden nog ieder jaar uit. In het toeristisch kantoor, maar ook in het museum, vind je brochures over evenementen, optredens en animaties.

Leuk en interessant vinden we het bezoek aan Aymeric Genevois, een gepassioneerde imker, die voor 5 euro per persoon je meeneemt naar de wonderlijke wereld van zijn bijen. Na een algemene inleiding over deze unieke maatschappij van koninginnen en werkbijen krijgen we een beschermingspak om vervolgens als waggelende astronauten een bijenkorf van dichtbij te gaan bekijken. Geen overbodige luxe want bijen die zich bedreigd voelen, kunnen erg agressief reageren.

Zijn heerlijke honing is te koop  in de souvenirwinkel op de Place de la Fare.

Gratis is de ‘Atelier nutritionniste et plantes bien-être’ iedere maandag en donderdag , maar je moet wel op voorhand inschrijven.

Een speciale beleving is een yogasessie in een alpenweide. Een eerste initiatielies is gratis. Wie de smaak te pakken krijgt, kan verder lessen volgen vanaf 7 euro per les

Praktische informatie

Hoe er naartoe?

In de heenreis namen we de Thalys van Brussel-Zuid tot Parijs om dan in Parijs Gare Lyon over te stappen in de TGV naar Grenoble

Terugreis : Trein Grenoble tot Lyon Part Dieu en nadien TGV tot Brussel-Zuid

Van Grenoble tot Vaujany zijn er in het seizoen regelmatig pendelbussen, of je neemt de taxi

Waar logeren?

l’Hôtel Les Cimes

Driesterrenhotel in het hart van het dorp kortbij de restaurants, winkels en kabelbaan. Beschikt over een overdekte gratis parkeerplaats voor de gasten.

https://urlz.fr/mx1A

Hotel V

Viersterrenhotel voor wie iets meer luxe wil

Er zijn veel appartementen in chaletstijl en enkele B&B’s.

Eten en drinken

La Table de La Fare

Volks restaurant met eenvoudige gerechten en uitzicht op de ‘Cascade de la Fare’

https://latabledelafare.addock.co/

Chalet Gourmand

Hier heb je keuze tussen gastronomische gerechten, bergspecialiteiten en houtgestookte pizza’s

https://le-chalet-gourmand-vaujany.eatbu.com/

Ida restaurant

Gerenommeerd restaurant verbonden aan Hôtel V. Je hebt er de keuze tussen menu’s in verschillende prijsklassen. Alles wordt bereid met verse lokale en seizoensproducten.

https://ida-restaurant.fr

Te doen

Pôle Sorts & Loisirs

https://www.vaujany.com/fr/pole-sports-loisirs/la-piscine/

Algemene informatie

Email: info@vaujany.com

www.vaujany.com

Alle informatie vind je ook op de Vaujany app die je kan downloaden in de appstore of in Google Play