Eten is een basisbehoefte. Maar ‘uit eten gaan’, is zoveel meer. Vooreerst moeten de ingrediënten vers en kwaliteitsvol zijn met een bereiding, die vakmanschap vergt. Maar daarnaast speelt ook de omgeving, het interieur, de ontvangst en bediening, die al of niet correct maar ook ‘warm professioneel’ kan zijn, een belangrijke rol. Seizoensgebonden en lokale ingrediënten zijn nieuwe trendy troeven. En uiteraard speelt – in tijden van crisis – de prijs/kwaliteit steeds meer een doorslaggevende factor. Sir Anthony Van Dyck heeft het allemaal en bezorgt je een culinaire totaalbeleving. 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen en Sir Anthony Van Dyck.

Een decor uit de 16de eeuw

Op het einde van de 16de eeuw hokten schoenmakers samen in kleine huisjes rond één waterpomp in een onooglijk steegje tussen de Antwerpse Hoogstraat en de Koornmarkt aan de voet van de O.L.V-kathedraal Enkele van hen fungeerden als vrijwillige klokkenluiders, die in geval van brand of inval een geëigende melodie tokkelden op de beiaard.

Toen er zich later een gerenommeerd vlaaien- en wafelhuis vestigde, kreeg de doorgang de toepasselijke naam ‘Vlaeykensgang’. Deze etymologische verklaring lijkt ons aannemelijker dan de verklaring van de gastvrouw van restaurant Sir Anthony Van Dijck, die er een verwijzing in ziet naar de visitekaartjes die paarden in het straatje zouden hebben nagelaten.

Met de jaren verloederde dit stukje Antwerpen en bedreigde saneringsdrang en stadskernvernieuwing het verder bestaan ervan. Vandaag is iedereen het er over eens dat het een geluk is dat de toenmalige chef van het Hasseltse Scholtenshof, Roger Souvereyns, de Antwerpse antiquair Alex Vervoordt kon overhalen deze puinhoop te kopen en na renovatie met respect voor het Middeleeuws karakter van de site nieuw leven in te blazen.

Ingericht door Alex Vervoordt

Heel wat kleine werkmanshuisjes werden samengevoegd tot een horecazaak met veel knusse hoekjes en kantjes rond een mooie patio beneden en een drietal zaaltjes voor groepen tot 40 personen op de verdieping. Bij volle bezetting kan men er 140 gasten verwelkomen die voor een apertief of afzakkertje na de maaltijd ook terecht kunnen in een bar beneden of salonnetje boven.  Het moet van de architect nogal wat meet- en paswerk gevraagd hebben om in die oude gebouwtjes de nodige ruimten te vinden voor een hedendaagse keuken.

Maar ‘t is gelukt want na de keukenbrigade van Roger Souvereyns verdiende later ook deze van Marc Paesbrugghe er de sterren, die deze unieke locatie naam en faam bezorgden.

Als antiquair en vermaarde decorateur beschikt huisbaas Alex Vervoordt niet enkel over de nodige know how, maar ook over te middelen om dit pand in gepaste stijl in te richten en te decoreren met een assortiment werken van erg diverse signature

Jöran en Natalie: een ideale tandem gesteund door een trouw team

In 1992 leverde Marc Paesbrugghe vrijwillig zijn twee Michelinsterren in om de stress te vermijden en transformeerde hij zijn Sir Anthony Van Dijck tot een luxe brasserie in een uniek kader.

In 2017, besefte hij dat het als 67-jarige, na 42 jaar, tijd was om te stoppen. Bovendien kon hij met een gerust gemoed de fakkel doorgeven aan zijn sous-chef Jöran De Backer, die van jongsaf gepassioneerd keek naar de kookkunsten van zijn meester op tv en later een TSO-hotelopleiding volgde aan het Instituut Stella Maris in Merksem. . 

Naar het voorbeeld van zijn voorganger, die de zaak runde met zijn partner als gastvrouw, wist Jöran zijn vrouw Natalie te overtuigen om haar job als leerkracht Frans op te geven en de grote stap naar het onthaal en feel-good van de gasten van hun restaurant te zetten. En dat doet Natalie met verve.

Haar vriendelijkheid is gemeend, daardoor kregen ze een trouw cliënteel die zo goed als vrienden zijn geworden. Vanaf het moment dat je aanbelt en Natalie je hartelijk verwelkomt tot het moment dat Jöran je na de maaltijd even gedag komt zeggen, voel je je een welgekomen gast in het gemoedelijk kader met veel aandacht voor privacy, een familiale sfeer en vriendelijke bediening. Jöran en Natali gaan er prat op dat hun personeel, in tegenstelling tot veel andere horecazaken, heel loyaal is, hier al vele jaren werkt, en dat ook na de moeilijke coronajaren iedereen terug kwam.

Een eerlijke no nonsens keuken

Voor zijn eerlijke no nonsens keuken brengt Jöran kruiden en groenten uit een eigen moestuin mee, maar verlaat zich vooral op de adviezen van zijn leveranciers. De lunchmenu varieert dan ook van dag tot dag in functie van het aanbod van de markt. Geen ananas, maar verse regionale producten. Ten behoeve van zijn personeel in de keuken schrijft hij de dagmenu dagelijks uit op de binnenzijde van de keukendeur. Deze werkwijze houdt wel in dat zijn gasten ‘s middags bij voorkeur eten wat de pot schaft. Voor het diner is er wel een kaart met klassieke bereidingen, die variëren met de seizoenen. Zo kregen wij eend met kersen, een hoofdgerecht dat op andere momenten geserveerd wordt met abrikozen of peren.

Als voorgerecht ‘Gemarineerde zalm met bieslook en limoen’ een recept dat al vijftig jaar op de kaart staat en waarvan Jöran zegt, ‘als ik dat van de kaart haal, is het revolutie bij mijn klanten’.

Ook als klanten bellen om raad te vragen bij het bereiden van een of ander recept helpt hij ze graag verder. Trouwens in het jubileumboek, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Sir Anthony Van Dyck, dat te koop is in het restaurant staan, naast foto’s en uitgebreide interviews, uitleg over hun wijnen ook 15 van hun klassieke gerechten waaronder die van hun gemarineerde zalm.

Het feit dat Sir Anthony Van Dyck ooit een gerenommeerd sterrenrestaurant was, dat in het collectief geheugen van de Antwerpenaar is blijven hangen en men moet aanbellen aan een indrukwekkend oud pand, maakt dat voor velen de drempel naar Sir Anthony Van Dyck hoog is. Een gevoel dat onmiddellijk verdwijnt bij de warme verwelkoming van Natali.

Sir Anthony Van Dijck

Vlaaikensgang

Oude Koornmarkt 16

2000 Antwerpen

Tel: 0032-3 231 61 70

www.siranthonyvandijck.be/