De Federatie Goud en Zilver waarschuwt voor miskopen van edelmetaal in vakantielanden en op buitenlandse websites. Sieraden in het buitenland voldoen mogelijk niet aan de juiste eisen en kunnen daardoor voor veel teleurstelling zorgen. Het advies is om kostbare sieraden en horloges in Nederland te kopen bij een betrouwbaar adres.

“Nu het vakantieseizoen is aangebroken zien we het weer vaker dan anders: mensen die er bij thuiskomst achter komen dat hun duur gekochte souvenir van edelmetaal eigenlijk minder waard blijkt te zijn, want in het buitenland hanteert men niet altijd dezelfde normen als bij ons in Nederland”, zegt Patrick Thio, directeur van de branchevereniging van juweliers, goud- en zilversmeden en uurwerktechnici.

In Nederland moeten sieraden van goud, zilver of platina voldoen aan de regels van de Waarborgwet en dus een bepaald gehalte aan edelmetaal bevatten. Als ze daar niet aan voldoen mogen ze niet als goud, zilver of platina worden verkocht.

In het buitenland komt het voor dat sieraden als bijvoorbeeld goud worden verkocht terwijl ze zijn gemaakt van een metaallegering die voor minder dan de helft uit goud bestaat of zelfs dat ze minder edelmetaal bevatten dan de verkoper doet voorkomen. Een zelf aangebracht teken met de vermelding 18K biedt niet dezelfde zekerheid als een keurteken van een officiële waarborginstelling zoals in Nederland.

Online komt het voor dat de benamingen goud en zilver worden gebruikt als het gaat om de kleur of een dun laagje edelmetaal. Dit is misleidend en in Nederland tegen de regels van de Waarborgwet. Het gaat daarbij vooral om websites van bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn. Of het bedrijf achter een webwinkel in Nederland is gevestigd is meestal te zien aan de contactgegevens en het retouradres.

Op www.fgz.nl staat informatie over keurtekens, edelmetaal en edelstenen en een ledenzoeker met betrouwbare juweliers, goud- en zilversmeden en taxateurs.