Volgens het Belgische dagblad De Morgen hanteert meer dan de helft van de Belgische restaurants veel te hoge prijzen voor de wijnen die ze serveren. Ruim 52 procent rekent meer dan het drievoudige aan van de inkoopprijs. Vooral bij huiswijnen swingen de prijzen de pan uit met pieken tot wel acht keer de inkoopprijs. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling bij Belgische restaurants.

Alain Bloeykens, mede-organisator van de wijnbeurs Megavino, deed onderzoek naar de prijzen voor wijn in Belgische restaurants. Hij bestudeerde de wijnkaarten van 821 Belgische restaurants van vier verschillende categorieën: klassiek Franse, internationale keuken, brasseries/bistrots/eetcafés en wijnbars.

De onderzochte eethuizen zijn voor zestig procent in Vlaanderen, dertig procent in Wallonië en tien procent in Brussel. Als aanvaardbare winstmarge hanteerde Bloeykens dat een restauranthouder de inkoopprijs mag verdrievoudigen, onder meer omdat ook de belastingdiensten die norm hanteren. De wijnkenner stelde vast dat de consument in een dikke helft van de restaurants meer dan die aanvaardbare prijs betaalt. Absolute uitschieter was een restaurant waar een bepaalde wijn het zestienvoudige van de inkoopprijs was.

Ikzelf deed een onderzoek naar de prijzen van wijnen in restaurants in Nederland aan de hand van 85 wijnkaarten die op Internet gepubliceerd zijn. Tijdens mijn restaurantbezoeken concludeerde ik al dat het merendeel der restaurateurs in Nederland te duur zijn met hun wijnen. Laatst kwam ik in een restaurant een huiswijn tegen die voor EUR 32,50 op de kaart stond, terwijl die wijn in de aanbieding was bij een groothandel voor EUR 2,87 per fles. Op een andere wijnkaart kwam ik een Californische wijn tegen voor EUR 35,60 per fles, diezelfde fles kost voor de consument bij de slijter EUR 11,95 en de inkoopprijs voor de horeca is EUR 7,48.

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals een bepaalde hotelketen. Zij verkopen hun wijnen tegen zeer vriendelijke standaardprijzen. Zij hanteren de formule inkoopprijs + een klein opslagpercentage (minder dan 20 %) + 21% BTW. Dat levert dan een fles Chablis Premier Cru voor EUR 25,- een fles Vosne Romanee voor EUR 32,- op, is dit geen feest? En Mercure heeft geen last van de belastingdienst die uitgaat van minimaal drie keer “over de kop”, want blijkbaar hebben zij daarmee vooraf afspraken over gemaakt. Zo kan het dus ook en dan bestel je met plezier nog een tweede fles. Dus horeca: let op uw saeck.