Toen NS in 1936 besloot om het Middennet te elektrificeren had dat grote gevolgen. Het hele spoor moest op de schop. Opeens ging het over bovenleidingen, onderstations, rijdraden en een starre dienstregeling. Nederland liep hiermee voorop in de wereld.

In de tentoonstelling ‘Onder Hoogspanning‘ blikt het museum terug op deze belangrijke periode. Zoiets als elektrificatie kan een taai onderwerp zijn, maar als je het Spoorwegmuseum een beetje kent weet je dat dit op een creatieve manier ingevuld wordt. Duik in de wereld van de elektrische trein en ontdek al doende de werking ervan. 

De pas gerestaureerde Mat’ 36 is het prachtige middelpunt van de tentoonstelling. Het restauratieproces nam meer dan 10 jaar in beslag. Het museum volgde de laatste fase van de restauratie en maakte daarvan een boeiende documentaire.