Vroege start, snelle afloop, maar minder druiven in de pers
De Duitse wijnboeren hadden dit jaar hun handen vol aan een razendsnelle oogst. De druiven waren eerder rijp dan ooit, en in veel wijngebieden begon en eindigde de pluk weken eerder dan normaal. Toch blijkt de opbrengst na afloop kleiner dan verwacht.
Volgens de nieuwste schattingen van het Deutsches Weininstitut (DWI) komt de totale wijnmostoogst dit jaar uit op iets minder dan 8 miljoen hectoliter – vrijwel gelijk aan 2024, maar ruim tien procent onder het langjarig gemiddelde. Vooral de grotere wijnregio’s melden lagere volumes dan gehoopt.
Kleine druiven, grote kwaliteit
De lagere opbrengst is vooral te wijten aan kleinere druiven en een geringere mostopbrengst per kilo fruit. Bovendien dwongen de zware regenbuien in de tweede helft van september wijnboeren tot strenge selectie in de wijngaard. Alleen het beste fruit haalde de pers.
Toch overheerst voorzichtig optimisme: dankzij de hoge rijpheid van de druiven belooft de kwaliteit van de wijnen uitstekend te worden. “We verwachten elegante, geconcentreerde wijnen met veel frisheid en balans,” aldus het DWI.
Met andere woorden: de oogst van 2025 levert minder flessen op – maar waarschijnlijk wel betere.
Wat betekent dit voor de wijnliefhebber?
Een kleinere oogst betekent niet automatisch hogere prijzen, maar schaarste speelt wél mee. Vooral populaire regio’s zoals de Rheingau, Pfalz en Mosel zullen hun betere cuvées sneller uitverkopen. Wie graag Duitse Riesling of Spätburgunder inslaat, doet er dus goed aan om tijdig te bestellen.
Qua stijl mogen we frisse, goed gestructureerde wijnen verwachten met opvallende aromatische precisie — het soort elegantie dat vaak juist uit koelere jaren voortkomt. Minder volume, meer finesse: 2025 zou wel eens een jaar voor kenners kunnen worden.