© Austrian Wine / www.pov.at.

Voor het eerst is een kwart van alle Oostenrijkse wijngaarden biologisch gecertificeerd. Volgens de nieuwste cijfers van het Federale Ministerie van Landbouw bedraagt het aandeel biologisch bewerkte wijngaarden nu precies 25,0%. Daarmee vestigt Oostenrijk opnieuw een record en verstevigt het zijn positie als wereldleider in biologische wijnbouw.

In totaal is 10.524 hectare wijngaard in Oostenrijk biologisch gecertificeerd – meer dan ooit tevoren. Volgens het rapport The World of Organic Agriculture 2025 (FiBL & IFOAM) stond Oostenrijk in 2023 al bovenaan met 22,6% biologisch areaal, ruim vóór Spanje (17,8%), Frankrijk (17,4%) en Italië (14,6%).

“Een kwart biologische wijnbouw is een ongelooflijke prestatie!” zegt Chris Yorke, CEO van Austrian Wine Marketing. “We mogen niet vergeten dat Oostenrijk moeilijkere klimatologische omstandigheden kent dan veel grotere wijnlanden. Dat maakt biologische wijnbouw niet makkelijker, integendeel. Toch zijn onze wijnboeren ervan overtuigd dat milieubewuste wijnbouw de toekomst is – en ze blijven die weg volgen, ondanks de uitdagingen van deze tijd.”

Meer werk en meer risico

Biologische wijnbouw betekent dat wijnmakers geen gebruik mogen maken van kunstmest of synthetische gewasbescherming. Het doel: een gezonder, vruchtbaarder en biodiverser ecosysteem in de wijngaard. Voor de wijnboeren betekent dit méér – vaak handmatig – werk en een groter risico op lagere opbrengsten bij ongunstig weer.

25 procent in 25 jaar

Toch kiezen steeds meer Oostenrijkse wijnmakers voor biologisch werken. In 2000 lag het aandeel nog op slechts 1,7%. Nu, 25 jaar later, is de grens van een kwart bereikt. Ook andere certificeringen spelen een rol: 14% van de biologische wijngaarden werkt biodynamisch, terwijl 27% van het totale wijngaardareaal het label Sustainable Austria (Nachhaltig Austria) draagt. Dat keurmerk beoordeelt 380 criteria, van wijngaardbeheer tot het gewicht van de gebruikte wijnflessen.

Grote vraag in Scandinavië en Canada

Volgens Yorke opent milieubewuste wijnbouw niet alleen deuren voor de toekomst, maar ook nieuwe markten: “Biologische, biodynamische en duurzame wijnen zijn zeer gewild bij bepaalde doelgroepen en in exportlanden als Scandinavië en Canada. Omdat Oostenrijk internationaal bekendstaat om zijn duurzame productie, groeit de vraag naar onze wijnen daar al jaren – en het potentieel is nog lang niet uitgeput.”