Vandaag, op 23 april 2025 is Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleden op Bonaire aan de gevolgen van een longembolie. Als chef-kok en mede-eigenaar van het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle, dat hij samen met zijn vrouw Thérèse Boer runde, heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse gastronomie.
Jonnie werd geboren op 9 januari 1965 in Giethoorn. In 1989 werd hij chef-kok bij De Librije, dat toen nog een bescheiden restaurant was. Samen met Thérèse nam hij het in 1992 over. Onder hun leiding groeide De Librije uit tot een culinair instituut, bekroond met drie Michelinsterren. Hun gezamenlijke passie voor gastronomie en gastvrijheid resulteerde in een unieke eetervaring die velen inspireerde.
Jonnie’s kookstijl was diep geworteld in de natuur; hij haalde inspiratie uit lokale ingrediënten en bracht de smaken van het Nederlandse landschap op het bord. Zijn invloed reikte verder dan de keuken, met diverse kookboeken en samenwerkingen die de Nederlandse culinaire scene verrijkten.
Zijn overlijden betekent een groot verlies voor de culinaire wereld. Jonnie Boer laat een erfenis achter van innovatie, passie en toewijding aan de Nederlandse keuken. Zijn nalatenschap zal voortleven in de gerechten die hij creëerde en de chefs die hij inspireerde.
Wij wensen Thérèse en zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.