Roelant Savery, Twee paarden en hun begeleiders, 1628, Stedelijke collectie, Abby Kortrijk.

Ontdek het buitengewone leven en werk van kunstenaar Roelant Savery. Van betoverende landschappen en prachtige dieren tot adembenemende bloemstillevens, Savery’s veelzijdigheid zal je verwonderen. Wist je dat hij de eerste kunstenaar was die de mysterieuze dodo schilderde? Bewonder zijn meesterwerken, afkomstig uit beroemde musea en privécollecties, en laat je meevoeren in zijn kleurrijke wereld. Of je nu een kunstliefhebber, natuurliefhebber of gewoon nieuwsgierig bent, deze tentoonstelling is een must-see! Mis het niet, van 8 februari tot 20 mei 2024.

Hij was een pionier op vele gebieden en introduceerde verschillende nieuwe thema’s in de 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Hij maakte het eerste Nederlandse bloemstilleven en was dé schilder van de legendarische (uitgestorven) dodo. Ook was hij de eerste kunstenaar die buiten op straat het alledaagse leven tekende. Zijn geschilderde landschappen zijn vaak sprookjesachtig, met antieke ruïnes en wonderlijke vergezichten. En op zijn ‘dierstukken’ staan, zitten en liggen zóveel dieren dat ‘overvol’ een understatement is.

De tentoonstelling ‘Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld’ laat de bezoeker kennismaken met deze ‘alleskunner in de kunst’ aan de hand van ruim 40 schilderijen en tekeningen, waaronder bruiklenen uit musea in binnen- en buitenland. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het het Cultuurfonds, Stichting de Johan Maurits Compagnie, Stichting Vrienden van het Mauritshuis en de VriendenLoterij.

Landschappen

Roelant Savery (1578-1639) was een specialist in landschappen. Zijn schilderijen van indrukwekkende watervallen waren een geheel nieuw fenomeen in de kunst. Tussen 1604 en 1612 was Savery werkzaam als hofschilder van Rudolf II, keizer van Oostenrijk, met een schitterend hof in Praag. Rudolf legde van vrijwel alles grote verzamelingen aan. Ook wilde hij het natuurschoon van zijn land ‘verzamelen’ en daarom stuurde hij de kunstenaar naar Tirol om daar het landschap in beeld te brengen. In 1606-07 ging Savery op stap om de (toen nog) onherbergzame natuur van de Alpen vast te leggen op tekeningen en schilderijen. Hij maakte ook een serie tekeningen van de stad Praag en omgeving, de vroegste groep topografische tekeningen van deze stad. De tekeningen zijn zonder meer schilderachtig te noemen: de Karelsbrug, de toegangspoort van het beroemde Strahovklooster en de Praagse burcht met het woonpaleis van Rudolf II. Op één tekening beeldde Roelant zichzelf af, zittend op de grond met schetsblok op schoot, met een potje inkt ernaast, ‘nart leuen’ [naar het leven, precies wat hij had waargenomen] getekend.