Foto: Sophie de Vos.

De John & Marine van Vlissingen Art Foundation opent op maandag 13 november in Singer Laren de nieuwe tentoonstelling ‘Jan Kuhlemeier in een zee van kleur, Een Nederlandse kunstenaar in Indonesië’. De Stichting helpt sinds 2008 jonge talentvolle hedendaagse kunstenaars om door te breken met hun werk. Jaarlijks wordt een kunstenaar in de gelegenheid gesteld een reis te maken, op zoek naar inspiratie voor nieuw werk. Over de reis en het werk wordt een boek en een tentoonstelling gemaakt. Dit jaar is de keuze gevallen op kunstenaar Jan Kuhlemeier.

Samenspel van zon en wolken
Inspiratie. Dat is wat kunst doet bloeien. Gefascineerd door ongerepte natuur en kleur, koos Jan Kuhlemeier (1993) af te reizen naar de Mentawai eilanden in Indonesië. Aanvankelijk was hij op zoek naar kleurtonen in de reflecties van de zee. Ter plekke raakte hij gebiologeerd door de levendige kleurscharkeringen in de luchten boven de Indische Oceaan. Door het samenspel van zon en wolken die als golven over elkaar heen leken te buitelen. Dit fenomeen inspireerde hem tot nieuw werk. Over Jans reis, inspiratiebronnen en zijn nieuwe werk verschijnt het gelijknamige boek in de reeks ‘Inspiratie’, geschreven door bestuurslid Titia Voûte. Het boek is verkrijgbaar in de Singer Shop.

Doorschijnende kleurlagen, tinten en nuances
Jan gebruikt voor zijn werk doorschijnende kleurlagen waarin hij zoekt naar specifieke tinten en kleurnuances. Hij ziet het aspect van de schilderkunst als middel om de grens tussen schilderkunst en andere media te onderzoeken. Jans werken bevatten uiteenlopende kleurtonen waardoor ongrijpbare illusies ontstaan door licht en reflectie.