Het Arboretum van Kalmthout is steeds weer een bezoek waard. De natuur verandert voortdurend waardoor de tuin er constant anders bijligt. Er zijn ook regelmatig themawandelingen, tentoonstellingen, workshops en cursussen. aarlijks ontvangt het Arboretum in Kalmthout zo’n 50.000 bezoekers. Weinigen zijn zich echter bewust van de boeiende geschiedenis van deze plek. Ook de rijkdom aan erfgoed van deze weelderige tuin wordt nauwelijks gedacht. Nochtans het arboretum is een tuin met een mooi verhaal.

Klik hier voor de fotoreportage van Anne Marie Jacob.

De basis werd in 1829 gelegd door Charles August Van Geert, telg van een Gentse boomkweker die net buiten de stadsmuren van Antwerpen een kwekerij startte. Zijn oudste zoon neemt rond 1847 de zaak over en verkast in 1856 naar de buurt van het station in Kalmthout waar hij grond pacht van het OCMW. Nog zo handig: voor de aankoop van bomen en zaden kan hij aan- en afvoeren via het station, dat een aftakking is van de hoofdlijn Antwerpen- Rotterdam. Daarnaast ontpopt de man zich tot bouwpromotor. Zijn gronden, bij het station en de huidige zoo, worden verkaveld. En ook in Kalmthout trekt hij tegenover het station een modieus buitenverblijf op dat tevens dienst doet als ontvangstgebouw voor klanten en handelspartners, het intussen bekende Vangeertenhof, vandaag een leuke plek voor feesten, partijen en presentaties.

Jelena De Belder

Na de dood van Geert in 1896 wordt het bedrijf een naamloze vennootschap. De teelt van coniferen blijft hoofdmoot. Maar twee wereldoorlogen overbruggen blijkt een onhaalbare kaart en Kalmthout gaat dicht. Tot in 1952 twee Antwerpse diamantairs , de gebroeders De Belder de verlaten kwekerij opkopen om er een botanische tuin van te maken. De echtgenote van Robert De Belder was een landbouwingenieur. Jelena Kovacic creëerde er samen met de Nederlandse tuinarchitect John Berghmans een oogstrelende tuin. En al vlug zou door de passie van Jelena het arboretum uitgroeien tot één van de meest prestigieuze botanische collecties ter wereld. Goed voor heel wat wedijver tussen Kovacic en diverse collega’s. Mijn gids Claire Mennes-Lejeune vertelde zo diverse anekdotes, bv hoe ‘Strawberries and Cream’ de naam werd van de Hamamelis Intermedia, of dat de Japanse toverhazelaar handig een muur kunnen verstoppen of nog dat ‘Arnold Promise’ verwijst naar de selectie gemaakt in het arnold Arboretum van de Harvard University in Boston. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw wordt het arboretum eigendom van de provincie Antwerpen. De tuin wordt uitgebreid en het wetenschappelijk en educatief werk neemt alsmaar een belangrijkere taak in. Zo mag je stellen dat het geheel een kenniscentrum is geworden dat de waardering voor ons ecosysteem op onze planeet wil verhogen met aandacht voor duurzaamheid en milieubescherming. Men werkt aan een goede motivatie rond het belang van planten voor de mens.

Rechtstreekse relatie

Vooral sinds de lockdowns door Corona is gebleken welk een nood mensen hebben om dan toch naar buiten te kunnen. Na de eerste lockdown zijn de wandelaars blijven komen, ondanks de weersomstandigheden. Daar waar het vroeger bij regenweer 90 procent bezoekers minder werden geteld, bleek dit nu van minder belang. Corona heeft ook voor ‘omdenken’ gezorgd. Omdat er geen binnenactiviteiten mochten plaatsvinden, opteerde men de tentoonstellingen naar de ramen en buiten te verplaatsen. Zo kwamen de vensters in de gebouwen rechtstreeks in relatie tot de tuin. Die denkwijze is intussen nog behouden. Corona bood ook de tijd om projecten uit te werken. Men heeft dus niet stilgezeten.

Jaarrond

Inmiddels is de tuin uitgegroeid tot 13,5 hectare horticultuur. De gevarieerde plantencollectie is toegespitst op sierbeplanting, cultivars, liefhebbersplanten en zeldzaamheden. Nochtans is dit niet het resultaat van een doordacht verzamelbeleid. Noem het eerder een willekeurige optelsom van aankopen, deels gestuurd door de evolutie in de tijd, maar ook door de smaak van de klant. Veel collectieplanten werden hier voor het eerst in ons land geïntroduceerd, andere ontstonden op het domein zelf. Denk aan cultivars van toverhazelaars, sierkerselaars en pluimhortensia’s. Het arboretum huisvest ook een belangrijke verzameling harde Gentse azalea’s uit de 19e eeuw. Afgelopen jaar kwamen om en bij de 72.000 mensen tot rust in de bomen- en plantentuin. Ze stemden de tuin tot ‘Feel Good Partner of the Year’. Ook staat Kalmthout met stip op de derde plaats van ‘must see’ in de provincie Antwerpen.  Halverwege juni dit jaar opent men de laatst bijgekochte hectare grond waar bijzondere collectie planten wachten.In het Arboretum Kalmthout werken momenteel 18 voltijdse krachten. Aangevuld met stagiairs en vrijwilligers komt men op 100 medewerkers. Zij zorgen ervoor dat een bezoek aan het domein een aanrader is.

Praktisch

Het Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout tel: +32(0)3.666 67 41 of https://www.arboretumkalmthout.be/

Open tussen 10 u en 17 u.

Tip: in april bloeien de kerselaars, de rododendrons in mei, de rozen in juli en in september en oktober de cyclamen. Kijk ook bij ‘kalender’ online.

Infobron: gids en ‘Arboretum Kalmthout – De mijlpalen, mensen en erfgoed – Serge Migom en Abraham Rammeloo (conservator).