In restaurant Olijf in Nuenen zijn Danny Tielemans en Femke Tielemans-de Jong.de eigenaren.

Gastheerschap

Wij werden hartelijk ontvangen door de bediening, maar daarna werd het steeds minder. Door te weinig personeel was er te weinig aandacht voor de klanten en moesten we steeds veel te lang wachten. Als wij waren uitgegeten bleven de borden nog lange tijd op tafel staan. Ook tussen de gangen zat te veel tijd. Wij wachtten na afloop geruime tijd om om de rekening te vragen, dus na enige tijd liepen we naar de kassa om af te rekenen. De stemming van de bediening zakte meteen beneden peil.

Sfeer en comfort

Het restaurant is groot, maar de tafels staan behoorlijk dicht op elkaar. Op de tafels ligt tafellinnen en de stoelen hebben een goed zitcomfort. Het bestek is van een lage kwaliteit. Het restaurant heeft 80 couverts, een terras en mogelijkheden voor private dining tot 40 personen. Het terras is op het trottoir voor het restaurant aan een weg die druk wordt bereden door auto’s en ander verkeer.

Onderhoud en hygiëne

Het restaurant opende in 2013 en alles is schoon en onderhouden, al beginnen de stoelen wat sleets te worden. Het tafellinnen is niet netjes gestreken, waardoor het lijkt dat het al eens gebruikt is. De toiletten zijn modern, maar er is te weinig licht voor dames om hun lipstick of make-up bij te werken. Het restaurant heeft voldoende parkeergelegenheid in de buurt en op straat.

Aanbod

Olijf heeft een klik met de Mediterrane keuken en levensstijl, waarbij eten, mooie wijnen en genieten belangrijk zijn. Op de kaart prijken klassiekers en moderne gerechten en ook vegetariërs komen hier volledig aan hun trekken. Op de wijnkaart staan veel wijnen uit alle windstreken. De prijzen vallen binnen de range van EUR 34 voor de goedkoopste fles wijn en EUR 250 voor de duurste fles champagne. Veel wijnen kunnen ook per glas besteld worden voor de prijs van EUR 7 of EUR 9, of slokjes wijn voor EUR 4 of EUR 5. Op de kaart staat een aantal verrassingsmenu’s met 3 tot 6 gangen, ook vegetarische menu’s zijn mogelijk.

Kwaliteit van de gerechten

Wij kozen als voorgerecht voor zwezerik. Die was goed gebakken, maar waarom daar een beurre-blanc-saus overheen moet, dat ontgaat ons. Daardoor kwam de begeleidende wijn niet tot zijn recht. Als hoofdgerecht koos mijn tafelgenoot voor kwartel, dat was een bereiding met een saus met vijfkruidenpoeder, die nogal overheerste. Ik koos voor de tournedos Rossini. Een tournedos met een mooi stuk ganzenlever, maar de geschaafde plakken truffel ontbraken. Er lag wel iets op dat op truffel leek, maar volgens de bediening hadden zij de juiste schaaf niet voor de truffel. Ik bestelde de tournedos ‘a point’. Blijkbaar kende de kok die bereiding niet, want ik kreeg de tournedos ‘saignant’. Als nagerecht namen we Crème brûlée, die werd in zo’n overdadige mate geserveerd dat het eerder een bord pap leek dan een lekker nagerecht. De crème was gemaakt van een kant-en-klaar poeder aangelengd met water en de suiker was niet onder de salamander gesmolten, want de schotel waarin het zat was nog koud.

Kwaliteit dranken

Het wijnarrangement is goed afgestemd op de gerechten, maar de eerste wijn bij de zwezerik kwam te warm aan tafel. Door de te warme wijn, boven de 20 graden Celsius, komen de hoge zuren onaangenaam naar boven, waardoor de juiste smaak van de wijn uit balans is. Naar aanleiding van onze opmerking waren de wijnen bij de kwartel en de tournedos licht gekoeld.

Conclusie

Bij restaurant Olijf moet en kan het beter.

Zie voor meer informatie: https://www.restaurantolijf.nl/