In restaurant De Swaen in Oisterwijk zwaait Jeroen Knaapen  de scepter in de keuken in de bediening helpt zijn vrouw Magali. Eigenaren van het restaurant zijn Frans en Karien Knaapen, de ouders van Jeroen.

Gastheerschap

Wij werden lauw ontvangen door de bediening. De begeleiding naar de tafel was ongeïnteresseerd. De bediening geeft aandacht aan de klanten omdat het moet. De eigenaar zat aan de bar achterin de zaak te eten en keurde ons geen blik waardig. In tegenstelling tot wat moet doorgaan voor vaste gasten, toen schoot hij in de amicale en dienstvaardige modus en wist hij niet hoe hij nederigheid moest veinzen. Durf het ook niet om milde kritiek te leveren op een gerecht. Dat wordt niet gewaardeerd.

 Sfeer en comfort

Het restaurant is in de oude Auberge De Swaen van Cas Spijkers, maar van de sfeer destijds is op enkele ornamenten na weinig meer te ontdekken. Tafels zonder rokken en kleden, matige stoelen, er is geen sfeer van weleer, terwijl men wel op die historie mee wil varen.

Onderhoud en hygiëne

Alles is schoon, maar het onderhoud is wat minder.. Het oude  sanitair van de Swaen is aanwezig op een andere verdieping. Destijds was er een lift waarmee je naar het sanitair kon gaan, maar die is verdwenen. Nu is er op de begane grond ook een invalidentoilet waar iedereen gemakshalve gebruik van maakt.

Aanbod

De Europese keuken staat centraal op de menukaart,  De menukaarten zijn voor lunch en diner voldoende uitgebreid. Ook aan echte lunchgerechten, zoals salades is geen gebrek. Door het homarium kan men hier verse kreeft eten op verschillende wijzen.

Kwaliteit van de gerechten

De cuisson van de gerechten is goed, de porties zijn net aan voldoende. De friet wordt met de hand gesneden, maar is veel te donker gebakken en verliest daardoor de mooie smaak. Bitterheid troef. Over de kreeft was we een allesoverheersende dressing. Daardoor proefden we geen kreeft meer. Toen we daarover een opmerking maakten vertelde de ‘baas’: “Dat heb ik nog nooit gehoord.” Het moet natuurlijk eens de eerste keer zijn. Daarna hadden wij helemaal afgedaan bij hem.

Kwaliteit dranken

Er is een redelijk aanbod van wijnen  op de wijnkaart met betaalbare wijnen. De koffie is van een abominabele kwaliteit en is door de slapte smakeloos.

Conclusie

Restaurant De Swaen drijft op de naam en faam van Hotel-Restaurant De Swaen uit de tijd dat het restaurant twee Michelinsterren had. Dat niveau halen ze bij lange na niet meer. Jammer, wij rijden hier voortaan voorbij.

Zie voor meer informatie www.swaen.nl/