De meeste Nederlanders zijn vertrouwd met de Indonesische keuken, die deel uitmaakt van hun eetcultuur. Voor de meeste Belgen daarentegen is de Indonesische keuken – in tegenstelling tot de Chinese en Thaise – minder bekend. Daar wil topchef Ron Blaauw graag verandering in brengen met zijn Ron Gastrobar at home.
Samen met vrienden testten we het uit.
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen en global image.
SOUS: menu’s van de beste restaurants en chefs thuisbezorgd
SOUS ontstond in 2021 tijdens de coronacrisis. “Tot dan toe was thuisbezorging van maaltijden ondenkbaar voor sterrenrestaurants en topchefs, maar de coronacrisis bracht daar verandering in” vertelt Thomas Scholte , CO-founder van SOUS ons.
Thomas Scholte: “Wij creëerden een innovatief platform waardoor topchefs hun culinaire hoogstandjes aan een veel groter publiek kunnen voorschotelen. Het gastronomisch topniveau is trouwens niet het enige dat SOUS onderscheidt van andere food-delivery platformen. Je keuken blijft proper want snijden, marineren, maar ook braden en bakken is niet nodig. Met Sous hoef je enkel de verschillende componenten samen te voegen aan de hand van de instructies, samengesteld door bekende chefs uit toprestaurants.”
Een culinaire ontdekkingstocht doorheen Indonesië aan je eigen eettafel
Via SOUS laat de bekende sterrenchef Ron Blaauw je via zijn Ron Gastrobar at home thuis genieten van de Indonesische gastronomie. Ron Gastrobar is een Nederlandse restaurantgroep, met vier restaurants waaronder een sterrenrestaurant, vier streetfood-locaties, een ijssalon, een productiekeuken en een kookstudio, opgericht door topchef en culinair ondernemer Ron Blaauw.
Benieuwd naar de recepten met ronkende namen als Daging Rendang, Ayam Bakar, Gado Gado, Sajour Padeh nam ik de uitdaging aan, om samen met vrienden, een Indonesische rijsttafel uit te proberen.
Keurig thuis geleverd
Op het eerste zicht is het wat zoeken op de website van Ron Gastrobar at home om de Indonesische rijsttafel te bestellen, want het aanbod aan verschillende boxen voor alle mogelijke gelegenheden en feestjes is heel uitgebreid. Eenmaal gevonden, geef je gewoon de datum op voor een culinaire party en kan je het bedrag overschrijven. Vanaf dan word je via mails op de hoogte gehouden wanneer de maaltijd zal geleverd worden. Omdat Ron Gastrobar pas gestart is in België kan het zijn dat op bepaalde data niet kan geleverd worden, maar een weekend is meestal geen probleem. In ons geval kwamen ze de bestelling vrijdag leveren voor een feestje op zaterdag. Geen probleem maar de koelbox met de gerechten moet dan wel koel bewaard blijven in de frigo. Via mail kon ik als gastvrouw duidelijk de reisweg van de chauffeur volgen en het uur van aanbellen.
Duidelijke instructies
Als je het grote pak opent, weet je niet wat je ziet. Het is een verzameling van schoteltjes met de gerechten en potjes met kruiden en toppings. Maar eenmaal je het systeem doorhebt, is het vrij eenvoudig. De gerechten met een blauw bolletjes moeten koud geserveerd worden, die met een rood bolletje moeten in de oven of magnetron opgewarmd worden. Op elk gerecht staat duidelijk vermeld welk kruiden en toppings er moeten bij gedaan worden. Omdat ik van een verzorgde tafel hou, had ik reeds een serie mooie schoteltjes klaarstaan om de gerechten stijlvol te kunnen opdienen, maar dat blijkt echt niet noodzakelijk. De zwartblinkende schaaltjes in heel stevig vuurvast materiaal kunnen zo uit een designwinkel komen. Ter attentie van mensen met voedingsintolerantie en allergieën wordt met een duidelijk embleem bij elk gerecht aangegeven welke allergenen ze bevatten: noten, pinda, ei, gluten, soja, schelpdieren, vis…
Een explosie van smaken, geuren en kleuren
Het werd een exotische ontdekkingstocht van 17 verschillende sharingsgerechten met smaken, kruiden… waarvan we nog nooit gehoord, laat staan geproefd hadden. Hoewel het een pakket was voor vier personen, hebben we ook ‘s anderendaags nog met drie personen kunnen genieten van een volwaardig middagmaal.
Kortom een meevaller over de ganse lijn en zeker voor herhaling vatbaar. Misschien één suggesties: omdat wij Belgen niet zo vertrouwd zijn met die gerechten en kruiden zou een bijkomend embleempje, dat aangeeft hoe pikant een gerecht op topping is nuttig kunnen zijn. Naar analogie met de sauzen uit de Wok Dynasty, die worden aangeduid met één, twee, of drie rode pepertjes.