De Franse wijnboeren hebben dit jaar meer zon dan druiven gezien. De oogst van 2025 loopt ten einde en laat een magere balans zien: met 36 miljoen hectoliter bereikt de Franse wijnproductie een historisch laag niveau. De oorzaak? Een zomer die meer weg had van een oven dan van een terroir.

De hittegolven die Frankrijk wekenlang teisterden, hebben de wijnstokken tot het uiterste gedreven. De druiven rijpten razendsnel, maar leverden minder sap. Resultaat: een vroeg en dor oogstjaar, waarin kwaliteit het van kwantiteit moet winnen.

“De trossen zagen er gezond uit, maar waren klein en geconcentreerd,” vertelt een wijnmaker uit de Bordeaux-regio. “Je proeft de zon, maar je mist het volume.” Ook in Bourgogne, Rhône en Languedoc klinkt een vergelijkbaar geluid: veel aroma, weinig liters.

Met 36 miljoen hectoliter ligt de productie ruim onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vooral het zuiden van Frankrijk kreeg het zwaar te verduren; in het noorden hielden koelere nachten en een beetje regen de schade beperkt.

Toch is niet alles kommer en kwel. Oenologen voorspellen dat dit “kleine” millésime wijnen oplevert met intense smaken en een stevige structuur – kortom, flessen die menig kelder trots zullen sieren.

De Fransen zelf vatten het samen zoals alleen zij dat kunnen: “Mieux vaut peu, mais bon.”, ofwel “liever wat minder, maar wel goed.”