Tabakspot van een struisvogelei, zilver, Jurriën Schiff, 1997 (unicum) Collectie Amsterdam Pipe Museum.

Het zoeken van paaseieren is geen nieuwe traditie. De Russische tsaar liet al geëmailleerde eieren als paasgeschenk maken door de befaamde zilversmid Fabergé. Het Amsterdam Pipe Museum heeft een ander soort ei dat met Pasen eenmalig te zien is.

Het “paas-ei” is in het Amsterdam Pipe Museum tentoongesteld van 30 maart tot en met 30 april 2024.
Het museum is geopend ma. t/m zat. 12 -18 uur.  Adres: Prinsengracht 488.
Kijk ook op:  www.pipemuseum.nl

Wist u dat het Amsterdam Pipe Museum een van de meest diverse collecties van alle musea heeft? Je zou zeggen: een tabakspijp, and that’s it. Maar er zijn ook veel andere onverwachte objecten. De herkomst, diversiteit, keuze aan materialen is nagenoeg onuitputtelijk.

Voor de komende Paasdagen hebben we een toepasselijk object uitgezocht dat met trots gepresenteerd wordt: een ei – en niet zomaar een ei. Een tabakspot in de vorm van een ei èn gemaakt van een ei met een totale hoogte van 22 cm.!   Het gaat om een struisvogel-ei gevat in een zilveren montuur met een groen email knop.

Feitelijk is dit een ‘Kunstkammer-object’. Rudolf II, koning van Hongarije en Bohemen, Keizer van het Roomse Rijk legde in de 16de eeuw de basis voor de Kunstkammer: een verzameling rariteiten zoals exotische schelpen, maar ook zeer kunstig gemaakte objecten van zilver of draaiwerk uit ivoor. Rudolf nodigde voor zijn Kunstkammer kunstenaars uit als Adam van Vianen, Roelant Savereij en Adriaan de Vries, allen bekend uit het Rijksmuseum. Ons ‘Paas-ei’ zou er prima in passen.

De maker van ons ei leeft echter vierhonderd jaar later. Zilversmid Jurriën Schiff monteerde het ei zo kunstig in 1997, als inzending op een prijsvraag voor een moderne zilveren tabakspot door een Nederlandse maker. Deze pot is zowel modern als verankerd in een lange traditie. Vandaar dat hij zeker een plaatsje verdient in het museum.

Vanaf Pasen tot het eind van de maand april te zien in het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht. op 30 maart start de Nationale Museumweek. Zeven dagen lang mag je jouw Museumkaart uitlenen aan wie je maar wilt voor een extra bezoek aan een museum naar keuze.