Op zondag 22 oktober is het dan zover. Dan komen de wijnboeren die in 2021 hun druivenstokken hebben geplant hier voor het eerst de vruchten van plukken. Op drie hectare land zijn oprichters Rubie van Crevel (34) en Eise van Maanen (34) samen met inmiddels 300 wijnboeren bezig om Noord-Hollandse wijn te maken. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven als wijnboer via www.wijntuinronja.nl .

Van dode kleiplaat naar levende weelde

Van de polder bij Beverwijk kun je veel zeggen, maar niet dat hij aan de Bourgogne doet denken. Of aan Toscane, Stellenbosch of de Elzas – geen enkele idyllische wijnstreek eigenlijk. En toch. Tóch ontspruit hier een idylle aan de taaie kleigrond: Wijntuin Ronja. Een wijngaard. In Nederland ja, in Noord-Holland, op een stuk land waar jarenlang vooral maïs groeide en daarna nog een tijd niks. Levenloze grond dus.

En nu, ruim 3,5 jaar later. Hoog staat het gras, net als het fluitenkruid, en als je goed luistert hoor je het zoemen van insecten, gekeuvel van wijnboeren, kortom: leven. En het belangrijkste: druiven.

Wijntuin Ronja

Op Wijntuin Ronja leren Rubie en Eise, samen met inmiddels. 300 wijnboeren op zo duurzaam mogelijke wijze kwaliteitswijn te maken. Deelnemers pachten elk tien druivenstokken, werken op het land, en volgen workshops van experts op uiteenlopende gebieden van ‘de zachte snoei’ tot het belang van een gezond schimmelnetwerk in de bodem.

Wijntuin Ronja ligt op Landgoed Rorik, een landgoed tussen Zaandam en Beverwijk, ontworpen door Studio Valkenier waar het zelfvoorzienende restaurant Zacht Staal, een kleinschalige camping en biologische landbouw tot een nieuwe plek leiden waar duurzaamheid, circulariteit en gemeenschapszin centraal staan.

Experimenteertuin voor biologische wijnbouw op Nederlandse kleigrond

Druiventeelt en vinificatie kennen nog veel geheimen voor de mens. Wijntuin Ronja wil – in alle bescheidenheid – deze geheimen ontdekken en ontrafelen. Dit doet zij door het vergaren van kennis, en die toe te passen in experimenten. Een mix van lavameel en haverzemelen met een behanglijm-achtige schimmelsubstantie aan het plantgat toevoegen om het mycelium (schimmelnetwerk) aan te wakkeren? Goed plan, we voeren een experiment uit en meten hiervan de resultaten.

Biologische wijn in Nederland

Wijnmakers in Nederland zitten in de lift. Momenteel zijn er zo’n 200 wijngaarden in Nederland, waarvan ongeveer 190 commercieel van opzet. In totaal hebben die meer dan 275 hectare wijnstokken aangeplant. Een klein deel daarvan is biologisch. Op dit moment komt de totale Nederlandse opbrengst neer op zo’n 1.5 miljoen flessen wijn per jaar. Een fractie van de ca. 600 miljoen flessen die per jaar in Nederland worden gedronken.

Wijntuin Ronja is eind dit jaar weer op zoek naar nieuwe wijnboeren

Wil je kijken of dit je ook leuk lijkt, en of je ook 10 druivenstokken wil pachten? Kom dan eens langs of stuur ons een bericht op wijnboer@wijntuinronja.nl. Direct inschrijven voor het pachten van 10 stokken, of benieuwd naar meer informatie? Kijk op www.wijntuinronja.nl .