Na ruim veertig jaar voert kunstenaar Thomas Schütte zijn drie architectuurmodellen uit de legendarische Westkunst-tentoonstelling (1981) voor het eerst op ware grootte uit. Dit najaar toont De Pont museum Schiff, Bühne en Kiste, van deze kernkunstenaar uit de collectie in de grote zaal van de voormalige wolspinnerij en nodigt de bezoeker uit trappen te beklimmen, op het toneel te staan of zich juist af te zonderen. Schütte heeft de afgelopen vier decennia een van de meest toonaangevende en tegelijkertijd ongrijpbare oeuvres in de hedendaagse kunst opgebouwd. De Westkunstmodelle staan aan het begin van dit oeuvre, alsook van deze tentoonstelling die een overzicht biedt van zijn architectuurmodellen sinds de jaren tachtig. De architectuurmodellen vormen een schakel in het hyperdiverse werk van Schütte, ze verenigen in geconcentreerde vorm de uiteenlopende uitingsvormen en thema’s die zijn praktijk kenmerken.