In restaurant La Provence in Zaltbommel is Luc van Iersel de patron-cuisinier en gastvrouw is Iris van Iersel. Het pand stamt uit 1860 en rond de eeuwwisseling is het gerestaureerd, waarbij de authentieke details bewaard bleven. In januari 2017 is het interieur weer opgefrist.

Gastheerschap

Wij werden hartelijk ontvangen door de chef-kok Van Iersel. Er was nog een servicemonteur in de keuken bezig aan het fornuis en aan de koffiemachine, die na enige tijd vertrok. Tijdens de lunch waren alleen Van Iersel en nog een kok aanwezig. De zwarte brigade was al die tijd afwezig. Bij gebrek aan een bedieningsmedewerker bracht de kok de amuses aan tafel en de patron serveerde de overige gerechten. Dat alles gebeurde in een traag tempo.

Sfeer en comfort

De tafels binnen met daarop tafellinnen, staan mooi ingedekt. De stoelen hebben een goed zitcomfort. Het restaurant heeft 60 plaatsen en bij mooi weer heeft het restaurant een ruim terras en zit je gezellig onder de leilinden en onder de wijnranken. Tijdens ons bezoek hingen daar heel wat druiventrossen aan. Helaas ligt op de kleine tafels buiten geen linnen en staan de stoelen niet stevig op de bestrating, de tafel en stoelen wankelen. Het verzilverde bestek is van Christofle. Jammer is dat gerechten in bakjes worden geserveerd en niet op borden. In het bakje snijdt het niet lekker en we misten een lepel voor de saus.

Onderhoud en hygiëne

Het restaurant is goed onderhouden en is redelijk schoon. In de vloerbedekking in het restaurant zitten echter vlekken die de ruimte ontsieren. Bij de koffie kregen we een vieze suikerpot met geklonterde suiker en een melkkannetje waaraan bij de schenktuit een opgedroogde druppel melk hing en ook aan de binnenkant zat aangekoekte melk. Het restaurant heeft voldoende gratis parkeergelegenheid op de parkeerplaats ‘Haven’ naast de deur.

Aanbod

La Provence heeft een kleine à-la-cartekaart met zes visvoorgerechten en drie vleesvoorgerechten, drie soepen, twee vishoofdgerechten en twee vleeshoofdgerechten, drie nagerechten en een kaasassortiment. De wijnkaart is uitgebreid met prijzen vanaf EUR 25,- per fles voor de huiswijnen tot EUR 250,- per fles voor Château Lafite Rotschild, Premier Grand Cru Classé 1994. Er is een lunchmenu met voor-.  hoofd- en nagerecht voor EUR 37,50. Er zijn dagmenu’s met drie gangen voor EUR 37,50 en vier gangen voor EUR 45,-. Een wijnarrangement kost per glas EUR 6,50 en het  chauffeursarrangement is per glas EUR 3,50.

Kwaliteit van de gerechten

De kookstijl van Luc van Iersel is gebaseerd op de klassieke Franse keuken, waarbij ambachtelijk gewerkt wordt met soms een moderne toets. Het menu dat wij kregen was niet in balans. Bij het stukje tarbot was een dragonsaus die te veel overheerste. Je proefde geen tarbot meer en ook de kabeljauw van het hoofdgerecht was niet goed gebakken. De lamellen vielen niet van elkaar, omdat de vis te rauw was. Wij kozen voor twee visgerechten zodat we daar een fles wijn bij konden bestellen. Niet alles was even vers als wij hadden verwacht, zoals de coquilles st Jacques. We misten hier ook verfijning van de gerechten..

Kwaliteit dranken

De wijnen zijn prima op temperatuur, evenals de koffie. Bij de koffie komen suiker en koffiemelk op tafel, helaas geen koffieroom en er wordt de klant gevraagd of die friandises bij de koffie wil. Na een uitgebreid dessert hoefden die voor ons niet.

Conclusie

Bij restaurant La Provence voelden wij ons welkom. Helaas was er tijdens de lunch geen zwarte brigade aanwezig en waren de koks vaak in de keuken bezig, zodat er niemand was om zich met de klanten bezig te houden. Bovendien waren de bereidingen van de gerechten onder de maat.

Adres: Gamerschestraat 81, 5301 AR Zaltbommel

Website:: www.la-provence.nl/