Inspecteurs onthullen de kwaliteit in de keuken
Meer dan 2.000 restauranthouders, journalisten en partners tekende present in Brussel voor de de 23ᵉ editie van de Belux Gids. In 2025 bezochten de anonieme inspecteurs de beste restaurants van België, wat resulteerde in een gids met meer dan 1.340 adressen, waaronder 154 nieuwkomers en 166 stijgers. Ook de H!P selectie kent een toenemend succes met meer dan 250 adressen waarvan 42 nieuwkomers.
Klik hier voor de fotoreportage van Gault&Millau en Geert Conard (Esito Consulting).
De Chefs
De titel van Chef van het Jaar 2026 gaat dit jaar naar Karen Torosyan van restaurant Bozar in Brussel. De chef van Armeense afkomst toont dat dromen geen bedrog hoeven te zijn en dat iedereen kansen krijgt. Hij klom immers op van afwasser tot de positie van topchef vandaag. ”Ik breng een klassieke keuken, maar til ze op naar een hoger niveau, met veel geduld, passie, precisie en liefde voor het product”, vertelt een gelukkige chef, die ook door Michelin al werd bekroond. “Mijn restaurant zou niet kunnen draaien zonder een sterk team, noch zonder de gasten die het werk dat we samen doen komen eren”, aldus Torosyan. Ontdek daar nog eens de rijke geschiedenis van het iconische Bozar bij, ontworpen door Victor Horta en het plaatje is compleet.
Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Kevin Graf (restaurant De Bakermat in Ninove) voor Vlaanderen; Basile De Wulf (restaurant Basile Cuisine Gourmande in Perwez) voor Wallonië; en David-Alexandre Bruno (restaurant Quartz in Brussel) voor het Brussels Gewest.
De opmerkelijke nieuwkomers zijn dit jaar:Est in Leuven (Heverlee) voor Vlaanderen met een score van 15/20 en 3 koksmutsen; Coquo in Bierwart voor Wallonië met een score van 13,5/20 en 2 koksmutsen; en Eliane in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 17/20 en 4 koksmutsen.
Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en veranderingen. The Jane van Nick Bril is recent verhuisd naar een nieuwe locatie in Antwerpen waar hij zijn score van 18,5/20 en 4 koksmutsen bevestigt. “ Ik kook nu op een open vuur, waardoor alle bereidingen à la minute kunnen aan tafel geserveerd. Ik werk ook puurder en minimalistischer, meer essentieel”, aldus Bril. Ook Maison Colette verhuisde naar een nieuwe locatie, in Westerlo, en kreeg daarmee niet alleen de award voor ‘Het mooiste restaurant design’ maar ook een stijgende score van 17,5/20 en 4 koksmutsen. In Brussel komt Eliane van Kobe Desramaults nieuw binnen in de gids met 17/20 en 4 koksmutsen.
De andere hoogste stijgers (“New on the Top”) zijn La Botte (Genk), Humus x Hortense (Brussel), Nebo (Antwerpen), Misera (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg) die stijgen naar 16,5/20 en 3 koksmutsen. Bistrot du Nord (Antwerpen), EssenCiel (Leuven) en Kelderman (Aalst) behalen een score van 16/20 en eveneens 3 koksmutsen. Le Julien verhuisde naar een nieuw pand in Aalter en krijgt daar een hogere score van 16/20 en 3 koksmutsen.
De jaarlijkse thematische Laureaten
Zoals elk jaar worden volgende tal van thematische laureaten bekroond.
Gastvrouw van het Jaar is Inge Waeles (Boury, Roeselare) En je zit op het mooiste terras bij de Brabohoeve in Schilde. Maison Colette in Westerlo bezit dan weer het mooiste restaurant design.
Voor prijs-kwaliteit tipt Gault&Millau De Kruidenmolen (De Haan) als Brasserie van het Jaar. De beste sommelier dit jaar is Steven Wullaert (Vintage Kontich). Voor de Beste Wijnkaart, wat betreft Belgische wijnen, moeten we naar Hoeve de Bies in Voeren. En bij La Botte in Genk mogen ze de titel ‘Wijnkaart van het Jaar’ aan de muur hangen. Nooit eerder gebeurd in een Italiaans restaurant. “ We vieren tegelijk ons 45-jarig bestaan”, zegt Gaspare Giacomazza, die samen met Peppe hulde brengt aan vader Vincenzo. Gestart als kleine pizzeria, nu uitgegroeid tot een topzaak met score 16,5 op 20. “ We hebben 1050 etiketten wijnen in de zaak. Elke fles vertelt een verhaal, of dat nu een Barollo is of een Sangiovese. We zoeken naast de grotere bekende wijnhuizen graag naar atypische kleine wijndomeinen die kwaliteit bieden en vaak doorgroeien. Mijn favoriete wijn? Pergole Torte van Montevertine.”
De Lifetime Achievement Award ging naar Roger Souvereyns (86), destijds o.a. bekend van het Scholteshof in Hasselt. En ondanks zijn hoge leeftijd kookt hij nog aan huis in Kalmthout. “Hij was streng voor zichzelf en voor ons, maar ook rechtvaardig”, heet het. “Roger was een pionier, ver zijn tijd vooruit in alles”, aldus Piet Huysentruyt, “Hij heeft mij gevormd tot de kok die ik ben. Zoals Roger maken ze er geen meer.”
Nieuw dit jaar is de award “Beste wijnaanbod per glas”, waarmee het belang van een kwaliteitsvol, gevarieerd en correct geprijsd wijnaanbod per glas wordt onderstreept. De eerste winnaar van deze award is Tablàvins in Knokke-Heist.
De H!P Awards
De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken op een ongedwongen manier voldoet aan de Gault&Millau standaard.
Binnen de H!P-selectie zijn er drie winnaars voor 2026 gekozen: Martino (Gent) voor Vlaanderen, Mobi (Elsene) voor Brussel en Pépin (Luik) voor Wallonië.
Extra cahiers in de gids
De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 23e editie presenteert de uitgever, naast het H!P-cahier, maar liefst vier andere smaakvolle cahiers:
Zo is er de ‘Tasty Tenerife’: In samenwerking met het toerismebureau van Tenerife en Gault&Millau trok een delegatie van Belgische topchefs op ontdekkingstocht naar de culinaire en natuurlijke rijkdommen van het eiland. Het resultaat, én de smakelijke adressen van deze reis, ontdekt u in dit inspirerende cahier.
Ook te tippen: ‘Great Cocktail Bars’: een selectie van de beste cocktailbars in België, waarbij Groot Vlaenderen in Brugge werd uitgeroepen tot Cocktailbar van het Jaar 2026.
En België is hét land van de chocolade. Dus horen daar de Finest Chocolatiers’ bij: de selectie van Gault&Millau met de beste chocolatiers.
De ‘Gault&Millau Luxembourg gids’: de adressen uit deze gids zijn ook opgenomen in een apart cahier binnen de gids.
Print blijft
Ook in het digitale tijdperk blijft de gedrukte gids razend populair, benadrukt CEO Marc Declerck. In de voorverkoop gingen maar liefst 31.500 exemplaren over de toonbank, een duidelijke bevestiging van het vertrouwen en de interesse van lezers. Daarmee blijft Gault&Millau met ruime voorsprong marktleider in de Belgisch-Luxemburgse culinaire sector.
De Gault&Millau Belux gids 2026 is verkrijgbaar in de boekhandel voor 34 euro en kan ook besteld worden via https://shop.gaultmillau.be/.
