Gelukkige winnaars Sebastien Trudelle Mathias en Johan Nulens.

Bakker Johan Nulens uit Smeermaas bij Lanaken heeft samen met zijn Nederlandse collega Sébastien Trudelle (Smores  Meersen) en de leerlingen van de Herkse bakkerijschool de grootste vlaai ter wereld gebakken. De vlaai van 10.000 stukken weegt 1057 kilogram. Een wereldrecord om van te smullen dus.

Het initiatief kwam van de beursorganisatie in samenwerking met de Maastrichtse bakker Sébastien Trudelle (Smores) en Lanakenaar Johan Nulens (bakkerij Nulens). Voor het wereldrecord werd er drie maanden voorbereid en werd gewerkt met indrukwekkende hoeveelheden aan ingrediënten: 350 kg bloem, 600 eieren, 3,5 kg gist, 300 kg suiker en 530 kg abrikozen. Het was Seyda Subasi-Gemici van het Guinness Book of World Records die de Limburgse vlaai officieel de grootste ter wereld uitriep. Eerder was er een officieuze poging op naam van een Amerikaanse bakker, die een kersentaart op de markt bracht.

“We zijn allemaal bijzonder trots dat het gelukt is”, zegt meester-bakker Sébastien Trudelle. “Het was een stevige voorbereiding. Alles moest perfect worden afgemeten en gewogen. We wisten dat we boven de 1000 kg uitkwamen, een minimumvereiste van Guinness Book.

Ook Johan Nulens is gelukkig:” Het was een uitdaging die ik wel wilde aangaan, in combinatie met ons erfgoed en de streekproductenmarkt van de beide Limburgen. Zo hebben we onze regio met het hele team toch terug op de kaart gezet. Het bakken op zich ging goed maar bij de montage waren er toch enkele obstakels. Dankzij de ervaring van mijn collega Sébastien Trudelle en de leerlingen van de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad is het ons gelukt. Ontzettend blij, maar we zijn diep gegaan. We doen dit niet opnieuw”, lacht hij met schorre stem.

Bij het maken en verdelen van de recordvlaai kregen de bakkers de hulp van de leerlingen van het zesde jaar bakkerij van de Sint-Martinusscholen uit Herk-de-Stad. “ Voor onze leerlingen was dit een unieke ervaring”, zegt leerkracht Marc Vanweerts enthousiast. “Ze hebben vrijwillig hun zondag vrij gehouden om mee te werken aan dit wereldrecord. Dat we vandaar bij het aansnijden en verdelen van de vlaai ook nog mogen helpen is de spreekwoordelijke kers op de vlaai.”(lacht).

In tegenstelling tot het eerste idee om de vlaai per stuk te verkopen en de opbrengst te schenken aan het goede doel werden de stukken gratis uitgedeeld aan de bezoekers van de BBB-beurs. Een deel ging daarnaast naar ziekenhuizen en goede doelen in de regio.

De BBB-beurs loopt nog tot en met woensdag 8 oktober in het MECC te Maastricht. Het is de 70ste editie. Daarbij wordt sinds vorig jaar meer ingezet op de Belgisch Limburgse horecamarkt.