Sébastien Trudelle (Smores) en Johan Nulens nemen deel aan het wereldrecord vlaai bakken naar aanleiding van de 70ste editie van de BBB-beurs in Maastricht. Beiden leerden elkaar kennen tijdens een zoektocht naar een stageplek.
Op maandag 6 oktober om 10 uur wordt de 70ste editie van BBB Maastricht feestelijk afgetrapt in het. Na de officiële opening wordt deze jubileumeditie groots gevierd met een wereldrecordpoging grootste vlaai bakken, goed voor maar liefst 10 000 stukken.
“Ik leerde Sébastien kennen toen we een stageplek zocht voor mijn zoon Mathias. Hij volgde een opleiding brood en banket in Brugge en via zijn school kwamen we erachter dat er in Meersen een patisserie lag, Smores, die de titel ‘Meilleur Ouvrier de France’ mocht voeren. Een kwalificatie die je in Frankrijk alleen mag uitoefenen als je tot de top in je vak behoort. Nadien zocht Sébastien nog een plek voor Mathias in Parijs zelf. En zo is onze vriendschap ontstaan. Hij kwam naar onze bakkerij in Smeermaas en was best onder de indruk van onze productie, omvang en kwaliteit die wij brengen. Hij vroeg ons toen ook of hij een weekje mocht meedraaien om de kneepjes van het maken van Limburgse vlaaien onder de knie te krijgen. Er bleek naast patisserie veel vraag te zijn naar vlaai in Nederlands-Limburg. Van het één kwam het ander. En nu gaan we samen de uitdaging aan om het wereldrecord grootste vlaai te verbreken in het beurs- en conferentiecentrum MECC te Maastricht. Sébastien wist dat wij over de nodige capaciteit beschikken om dit project tot een goed einde te brengen.”
Complex
“Het record ligt momenteel op een Amerikaanse taart van 5 meter doorsnede, maar die is niet officieel erkend. Wij willen een abrikozenvlaai bakken van 7 meter doorsnede, waarbij de 7 verwijst naar de 70 jaar BBB. We hopen ermee in het Guiness Book of Records te komen. We gebruiken 520 kg abrikozen, 300 kg deeg en 300 kg crumble, uiteraard nog goede boter erbij, goed voor ongeveer 1 200 tot 1400 kg in totaal. Het wordt zeer complex, zeker wat de logistiek betreft. Twee bakkersscholen uit de beide Limburgen zullen de vlaai verkopen en serveren. De opbrengst gaat naar een goed doel.”
Johan Nulens is de derde generatie bakkers in Smeermaas, waar zijn opa Antoine en oma Maria Bollen hun passie voor het bakken omzetten in een bloeiende bakkerij. Zoon Jan en Irma Dedroog namen de fakkel over en bouwden de zaak met toewijding verder uit. Intussen is Johan aan zet. Hij liep school in Brussel en bekwaamde zich bij gerenommeerde huizen als Lasat, Gonzales en Wittamer. Nulens heeft intussen vier winkels in Smeermaas, Zutendaal, Rekem en Veldwezelt. Trudelle heeft twee zaken in Meersen en in Maastricht.