Vanaf 24 september aanstaande is de tentoonstelling Spacefarming: de toekomst van voedsel te zien in het Evoluon, het Spaceship van Next Nature. Deze tweede expo over de toekomst staat in het teken van een nieuwe voedselrevolutie. Met het voedsel van de toekomst is de mens in 2050 in staat om meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan onze planeet. Dat lukt als we nu op een originele en efficiënte manier naar ons voedsel en de productie daarvan kijken.


In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van ruimtelijke domes (koepels) zijn verrassende ideeën en innovaties van wetenschappers, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerpers en kunstenaars te zien. De bezoeker ontdekt alternatieve werelden met onverwachte invalshoeken en kansen voor ons voedsel. Zo is Margaret, de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys te bewonderen en worden aardappelen geteeld op een nagemaakte Marsbodem door ruimteboer Wieger Wamelink (WUR). Met de kunstinstallatie Cellular Alchemy zet de bekende food futurist Chloé Rutzerveld de voedselbeleving van de mens volledig op zijn kop. Ook zijn ontwerpen, installaties en ideeën te zien van o.a. Malu Luecking (Landless Food) en Laila Snevele (Food on Mars).

Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature: “We staan aan de beginfase van een nieuwe voedselrevolutie. De ideeën die we hier laten zien zijn maar een topje van de innovatieberg. Het geeft mij vertrouwen dat de wereld in 2050 in staat is om 10 miljard mensen te voeden.”

The Algae Dome
Algen zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen. Toch associëren we algen vandaag vaak met negatieve dingen zoals slijmerige smurrie of de groene drab die zomers in het water groeit. Dat algen consumptiewaarde hebben, is minder bekend bij het grote publiek. De bewustwording hiervan vergroten is cruciaal voor de acceptatie van algen als voedselbron. Daarom heeft IKEA’s innovatie lab SPACE10 een vier meter hoge bioreactor ontwikkeld om het gesprek op gang te brengen over hoe we gro te hoeveelheden voedsel op een alternatieve manier kunnen produceren. Bezoekers kunnen in de expo een lokaal gekweekt algenshotje proeven.

Bistro In-Vitro 
Kweekvlees kan een duurzaam en diervriendelijk alternatief zijn voor het vlees van vandaag. Kweekvlees wordt gemaakt door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Bistro In-Vitro is een speculatief restaurant waar je toekomstige kweekvlees gerechten kunt zien.

Cellular Alchemy
Food futurist Chloé Rutzerveld brengt met haar interactieve installatie Cellular Alchemy wetenschap en kunst samen om de culinaire potentie van cellulaire landbouw te verkennen. Cellulaire landbouw maakt gebruik van biotechnologie om voedsel te kweken uit cellen van planten of dieren, zonder dat daar landbouwgrond, pestici den of veeteelt voor nodig is. Via een touchscreen kan de bezoeker een persoonlijk en vernieuwend gerecht ontwerpen en experimenteren met (nieuwe) smaken, texturen, vormen en kleuren. In vier stappen doorloopt de bezoeker het kweekproces. Het resultaat wordt gepresenteerd in een verrassend realistisch hologram.

Margaret
Margaret, de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys, is een volautomatische melkrobot die via precisiefermentatie caseïne produceert, het eiwit dat kaas kazig maakt. Deze techniek zet het gras direct om in caseïne met behulp van microben. Er komt geen echte koe en dus ook geen melk aan te pas. Zo kan de mens wel kaas, melk, yoghurt en andere zuivelpr oducten blijven eten.

Landless Food
Ontwerper Malu Luecking neemt ons mee naar een toekomst waardoor de opwarming van het zeewater mosselen, krabben en garnalen, en daarmee de smaken uit de zee, van ons bord verdwenen. Met Landless Food herintroduceert ze de verloren smaken door slim gebruik te maken van eetbare microalgen, die van nature een rijk smaakprofiel hebben en boordevol vitaminen en mineralen zitten. 

Niet alleen op Aarde, maar ook in de ruimte wordt de toekomst van voedsel en de productie daarvan onderzocht. Dit is niet alleen interessant voor astronauten, maar ook voor ons op Aarde. Door de jaren heen hebben ruimtevaartorganisaties belangrijke landbouw technologieën ontwikkeld die boeren vandaag op Aarde gebruiken. Ook hebben we de kant-en-klaar maaltijd te danken aan de ruimtevaart.

Aardappelen van Mars
Ruimteboer Wieger Wamelink (WUR) is als ‘scientist in residence’ verbonden aan de exp o. Samen met zijn team gaat hij, ter voorbereiding van toekomstige ruimtereizen naar Mars, groenten verbouwen op door NASA geleverde Marsbodem simulanten.

Astronautenvoedsel
Het voedsel dat we nu in de ruimte eten, komt nog steeds grotendeels van de Aarde. Om de paar maanden komt er een onbemand ruimtevaartuig langs met vers fruit, water en voorverpakte maaltijden. In een als International Space Station (ISS) ingerichte dome vertelt astronaut André Kuipers in een video installatie over zijn ervaringen met voedsel in de ruimte.

Food on Mars
Ontwerper Laila Snevele laat zien dat zintuiglijke ervaringen (kleur, vorm, textuur, aroma, temperatuur en mondgevoel) onze smaakperceptie tot wel 10 procent kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat we een gewenste smaaksensatie kunnen creëren met onze hersenen: voedsel in een ronde vorm smaakt bijvoorbeeld zoeter. Deze kennis past ze toe in Food on Mars, een speculatief voedselsysteem voor menselijk leven op Mars. Te zien zijn 3D-geprinte voedselproducten met multisensorische ‘kruiden’.

SPACEFARMING | SPACESHIP EARTH
Spacefarming, samengesteld door Ruben Baart en Mieke Gerritzen, is te zien naast de tentoonstelling RetroFuture. De expo is een opmaat naar de (semi) permanente opstelling Spaceship Earth in 2025, waar Next Nature de komende jaren naar toe werkt in het Evoluon.

KINDERPROGRAMMA
Bij de tentoonstelling zijn doe-bladen beschikbaar en worden regelmatig workshops en schoolprogramma’s georganiseerd. 

AUDIOTOUR
Er is een gratis audiotour vo or volwassenen beschikbaar (Nederlands/Engels).

PUBLICATIES
Ter verdieping bij de tentoonstelling verschijnt een speciale uitgave van het Next Nature magazine over Spacefarming (Nederlands/Engels). Voor ontdekkingsreizigers van 10 tot 135 jaar is een Doe-het-lekker-zelf boek (Nederlands) over de toekomst van eten ontwikkeld met o.a. een recept voor een krekelreep. Beide vanaf 24 september verkrijgbaar in de museumwinkel van het Evoluon en via nextnature.net.