De verstandige kock - proef de smaak van de 17de eeuw
Marleen Willebrands; Alexandra van Dongen; Manon Henzen
Sterck & De Vreese (2022)
In verzameling
#1031
9*
Eten en drinken algemeen
Hardcover 9789056157944
Nederland  Nederlands
Uitgeverstekst: De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster' was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De Amsterdamse druk uit 1669 werd als sluitstuk opgenomen in het driedelige 'Het Vermakelijck landtleven', een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn. Een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft. Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie bij dit bijzondere kookboek. 0Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in 'De verstandige kok' aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Manon Henzen, culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier eet!verleden, bewerkte twintig tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken.



Recensie: De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken.  Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck landtleven’, een handleiding voor buitenplaatsbezitters. De gegoede burgerij trok vanuit de stad naar buitenplaatsen om er te genieten van het frisse platteland, van een lekkere maaltijd met vrienden en familie, van lekkere groenten en fruit die ter plekke werden geteeld. Het boek is geschreven door Marleen Willebrands (neerlandica en culinair-historisch deskundige), Alexandra van Dongen (kunsthistorica en conservator van ‘Museum Boijmans Van Beuningen’), en Manon Henzen (culinair historica en eigenaar van historisch kookatelier ‘eet!verleden’). Willebrands hertaalde 194 recepten in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie. Van Dongen beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van eigentijdse schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. En tot slot bewerkte Henzen twintig recepten voor de moderne keuken. "Zo kan iedereen de smaak van de zeventiende eeuw ontdekken." De recepten zijn goed te bereiden, maar je moet wel enige kookervaring hebben.


Een recept uit dit boek staat op www.Tannetje.nl


Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De verstandige kock




Medewerkers
Ontwerper/Vormgever Peter Boersma; Jelle Post; Gesina ter Borch
Product Gegevens
NUR code 440, 685
Extra's Leeslint
Omslag Prijs € 29,95
Aantal pagina's 360
Hoogte x Breedte 259 x 203  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja
Winkelprijs bij verschijnen € 29,95
Conclusie
Dit boek is EEN ZEER GROTE AANRADER voor koks met een interesse voor historische gerechten.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Voorwoord 7
1 Die soeticheydt des buytenlevens 11
2 Het vermakelijck landtleven en de verstandiche kock 29
3 Voedsel als medicijn 39
4 Eten en feesten 47
5 De verbeelde keuken 67
6 Fotografisch reprint van De verscandige kock 75
7 Hertaling 111 8
8 Woordenlijst 279
9 De verstandige kock voor de tafel van nu 289
10 Eindnoten 333
11 Bibliografie 341
12 Verantwoording van de hertaling 348
Verantwoording van de afbeeldingen 349
14 Registers 353
15 Over de auteurs 360