Kookboek van de Middeleeuwen - Specerijen, pasteien en vasten
Karen Groeneveld
Het Zwarte Schaap (2019)
In verzameling
#1007
7*
Hardcover 9789492821089
Nederland  Nederlands
Kafttekst: De rijke keuken van de middeleeuwen kent vele verrassingen, zoals het gebruik van talrijke - peperdure - specerijen. Suiker was toen nog gezond en natuurlijke kleurstoffen als saffraan vierden boogtij. Zwartgalligheid kon je voorkomen door bepaalde gerechten te nuttigen en anders maakten de koks je wel blij met spectaculaire pronkstukken. Gelukkig zijn er verschillende kookteksten uit dit boeiende tijdperk bewaard gebleven. Daarom kunnen we ook nu nog genieten van de smaak van de middeleeuwen: kruidig-zoet met een klein zuurtje.



Recensie: Dit kleine kookboek heeft een bijzondere inhoud. Het biedt een bescheidenblik op de culinaire rijkdom uit de Middeleeuwen. De recepten komen uit verschillende Europese kookboeken. Alle recepten zijn goed te bereiden. Het is een interessant kookboekje met mooie illustraties.

Een recept uit dit boek staat op www.Tannetje.nl.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Kookboek van de MIddeleeuwen






Medewerkers
(Eind)redactie Joyce Koster
Ontwerper/Vormgever Lianinline Grafisch Ontwerp
Product Gegevens
NUR code 440, 648
Omslag Prijs € 12,50
Aantal pagina's 80
Hoogte x Breedte 183 x 121  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja
Winkelprijs bij verschijnen € 12,50
Conclusie
Dit kookboekje is een aanrader voor degene die geïnteresseerd is in de culinaire wereld van de Middeleeuwen.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Inleiding 4
VLEES & GEVOGELTE 8
Ui gevuld met kwartel 12
Pakketjes van geroosterde lever 13
Kruidig gestoofd konijn 14
Kalfstong met pruimen 15
Kruidige varkensstoof 16
Kip in rodewijnsaus 18
Varkenspootjes met sinaasappel 19
DE SPECERIJENROUTE 20
MET EI & GRAAN 22
Een goede meikoek 22
Eieren voor koningen, heidenen en monniken 27
Lamspastei op Spaanse wijze 28
Macaroni romaneschi 28
Formentije met wild 30
Om kaaskoekjes te bakken 32
MIDDELEEUWSE KOOKTEKSTEN 33
GROENTE & FRUIT 36
Puree van peterseliewortels 40
Raapjes in pottage 41
Gestoofde waterkers en snijbiet 42
Erwtenkoeken met harint 43
Salade van groenten en kruiden 44
Stekelbessenmoes 46
Peren in hypocras 47
ETEN & GEZONDHEID 48
VOOR DE VASTEN 50
Loesengen 54
Montroel 55
Kimmeneye 56
Kreeftjestartaar 57
Uiensoep 58
Struyven 60
Roffioelen 61
WATER, BIER & WIJN 62
ZOETE SPIJS & DRANK 64
Amandel-appeltaart 68
Eenvoudige peperkoek 70
Dadelpudding uit Lombardije 71
Een eenvoudige rode hypocras 72
Een goede, fijne witte clareit 74
Kandeel voor een bruiloft 75
Illustratieverantwoording en bronnen 76