Paramaribo - Een culinaire smeltkroes
Judith Cyrus
Fontaine Uitgevers (2021)
In verzameling
#1013
0*
Koken
Keuken per land en streek
Gebonden 9789464040487
Nederland  Nederlands
Uitgeverstekst: Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken. Is het antwoord roti kip of bami/nasi, dan durf ik te zeggen dat we te maken hebben met een beginner. Een gevorderd eter van de Surinaamse keuken zal een genuanceerd antwoord geven: ‘Heb je even? Voor mijn saoto, telo, saté en dawet ga ik naar de Javaan, voor mijn bara en roti ga ik naar de Hindoestaan, voor mijn rijst met kip en kousenband, maispap en moksi ga ik naar de Creool en voor de pom – zucht – daarvoor moet ik naar mijn buurman, want zoals zijn oma die maakt, maakt niemand hem.’ Precies over déze smeltkroes gaat dit boek. Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep. Culinair ontdekker Judith Cyrus is geboren in Paramaribo en getogen in Koog aan de Zaan. Haar moeder (Oma Kate) heeft haar opgevoed met traditionele Surinaamse gerechten als pom, bakkeljauw en moksi alesie, maar ook met oesters, asperges en een goed glas wijn. Haar culinaire ontdekkingsreis heeft haar de laatste jaren gevoerd naar stages bij Nopi van Ottolenghi, bbq bij Jeroen Hazenbroek en sambals maken bij Agus Hermawan. Cyrus verzorgt bijzondere catering, geeft kookworkshops, conserveert en kookt met enige regelmaat in de keuken bij 'Scheltema Kookt!'.



Recensie: Dit kookboek is een culnaire reis door de smakelijke keuken van Paramaribo. Het boek is kleurrijk vormgegeven, jammer is het kleine lettertype, dat maakt het af en toe moeilijk leesbaar. De gerechten zijn zeer divers en zeer bewerkelijk en daardoor tijdrovend. het kookboek heeft de kostbare inhoud om de Surinaamse keuken te behoduen. Het is zeer de moeite waard voor kookliefhebbers. Judith Cyrus slaagde erin om een prachtig en inspirerend kookbiek samen te stellen. Cyrus geeft ook de geschiedenis van de Surinaamse keuken, waardoor je begrijpt waarom de Surinaamse keuken zoveel verschillende invloeden kent.


Een recept uit dit boek staat op www.Tannetje.nl.

Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Paramaribo




Medewerkers
(Eind)redactie Marieke Strobbe
Ontwerper/Vormgever Anthony Siemons
Fotografie Christian Fielden
Product Gegevens
Omslag Prijs € 34,99
Hoogte x Breedte 275 x 200  mm
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja
Winkelprijs bij verschijnen € 34,99
Conclusie
Dit Surinaamse kookboek is EEN GROTE AANRADER.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Voorwoord 6
Inleiden 8
De smeltkroes Paramaribo 12
Snacks 24
Pom 44
Soepen 56
Moksâleysi 76
Groenten 92
Roti 118
Kip 132
Moksimeti 146
Vlees 166
Zuur & heet 178
Vis 206
Zoetigheden 222
Basisrecepten 268
Voorraadkast 273
Woordenlijst 174
Bronnen 277
Dankwoord 278
Register 282
Colofon 288