Uitgeverstekst: Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken. Is het antwoord roti kip of bami/nasi, dan durf ik te zeggen dat we te maken hebben met een beginner. Een gevorderd eter van de Surinaamse keuken zal een genuanceerd antwoord geven: ‘Heb je even? Voor mijn saoto, telo, saté en dawet ga ik naar de Javaan, voor mijn bara en roti ga ik naar de Hindoestaan, voor mijn rijst met kip en kousenband, maispap en moksi ga ik naar de Creool en voor de pom – zucht – daarvoor moet ik naar mijn buurman, want zoals zijn oma die maakt, maakt niemand hem.’ Precies over déze smeltkroes gaat dit boek. Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep. Culinair ontdekker Judith Cyrus is geboren in Paramaribo en getogen in Koog aan de Zaan. Haar moeder (Oma Kate) heeft haar opgevoed met traditionele Surinaamse gerechten als pom, bakkeljauw en moksi alesie, maar ook met oesters, asperges en een goed glas wijn. Haar culinaire ontdekkingsreis heeft haar de laatste jaren gevoerd naar stages bij Nopi van Ottolenghi, bbq bij Jeroen Hazenbroek en sambals maken bij Agus Hermawan. Cyrus verzorgt bijzondere catering, geeft kookworkshops, conserveert en kookt met enige regelmaat in de keuken bij 'Scheltema Kookt!'.
Recensie: Dit kookboek is een culnaire reis door de smakelijke keuken van Paramaribo. Het boek is kleurrijk vormgegeven, jammer is het kleine lettertype, dat maakt het af en toe moeilijk leesbaar. De gerechten zijn zeer divers en zeer bewerkelijk en daardoor tijdrovend. het kookboek heeft de kostbare inhoud om de Surinaamse keuken te behoduen. Het is zeer de moeite waard voor kookliefhebbers. Judith Cyrus slaagde erin om een prachtig en inspirerend kookbiek samen te stellen. Cyrus geeft ook de geschiedenis van de Surinaamse keuken, waardoor je begrijpt waarom de Surinaamse keuken zoveel verschillende invloeden kent.
Een recept uit dit boek staat op
www.Tannetje.nl.
Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. Paramaribo