Achterkaft: Claudia Roden: de grande dame van de internationale culinaire wereld! Bio: CLAUDIA RODEN is de auteur van vele cultuur-historische kookboeken. Ze had een kookprogramma op de BBC, werd en wordt over de hele wereld uitgenodigd om te spreken over gastronomie en heeft allerlei onderscheidingen gekregen, in Nederland bijvoorbeeld de Prins Claus Prijs (1999) en de Johannes van Dam prijs (2012). De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig. Roden legt mondeling doorgegeven recepten vast, traceert de herkomst ervan, ontrukt gerechten aan de vergetelheid en reconstrueert kooktradities van volkeren rondom de Middellandse Zee - Joden en Arabieren, Spanjaarden en Italianen. Haar boeken groeiden uit tot standaardwerken en gelden als inspiratiebron voor moderne topchefs als Yotam Ottolenghi, Nigella Lawson en Jamie Oliver. Quotes; ‘Zoals Roden schrijft over eten, dat is maar weinigen gegeven. Elk gerecht wordt zorgvuldig ingebed in de cultuur waaruit het is voortgekomen, elk recept voorzien van een persoonlijke inleiding plus praktische tips. En dat alles op een bijzonder aangename toon, die nooit verveelt en nooit belerend is.’ - Janneke Vreugdenhil in nrc.next over De Joodse keuken ‘Roden is geweldig, meer dan wie ook heeft zij met respect voor de geschiedenis en de mensen de Arabische keuken op de kaart gezet.’ – NRC De boeken van Claudia Roden zijn standaardwerken met zoveel kennis, een rijkdom aan verhalen en prachtige recepten.’ – Merijn Tol (kookboekenauteur en delicious.-redacteur)
Recensie: Dé joodse keuken bestaat niet want elke gemeenschap in de diaspora ontwikkelde eigen recepten. De joodse cultuur wordt grofweg in tweeën verdeeld: de Asjkenazische in Midden- en Oost-Europa en de Verenigde Staten, en de Sefardische met mediterrane, oosterse wortels. De veel gelauwerde Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster (ze ontving onder meer de Johannes van Dam-oeuvreprijs 2012) oriënteerde zich wereldwijd: vandaar de ondertitel '800 authentieke recepten uit de diaspora', en schreef zo een standaardboek over en voor de joodse keuken, boordevol wetenswaardigheden. Ze geeft informatie over de joodse spijswetten en de verschillende interpretaties daarvan, een algemene toelichting op de sabbat en de joodse kalender met een beschrijving van de belangrijkste feesten. Het grootste deel van het boek bevat de recepten, eerst de Asjkenazische, daarna de Sefardische. Als receptenboek een fantastisch standaardwerk, dat tevens een meeslepend geschreven portret is van de twee grote joodse leef- en eetculturen. Ook aandacht voor de Nederlands-joodse gemeenschap. Soepele vertaling. Voorbeeldig uitgegeven met kleine zwart-witfoto's, tweekolommendruk in zwart en rood. Met registers. Dit kookboek is eerder verschenen in 1997. Het bevat de geschiedenis van het Joodse volka aan de hand van de Joodse keuken. Claudia Roden verzamelde achthonderd recepten van over de hle wereld waar Joodse gemeenschappen zijn. Het resultaat is een dik kookboek met recepten, verhalen en anekdotes. Daat maakt het tot een indrukwekkende uitgave. De gerechten zijn goed te bereiden en de tekst is prettig geschreven. Ook als leesboek is dit zeker de moeite waard
Een recept uit dit boek staat op
www.Tannetje.nl.
Dit boek is online te koop bij Bol.com. Klik op de link voor meer informatie. De Joodse keuken