Flaptekst: 'Als culinair publicist ben ik in eerste instantie bezig met de smaak en de bereidingswijze van gerechten. De gerechten worden gekookt, geproefd en bijgeschaafd, net zo lang tot ik er tevreden over ben. (..) geen moment spookt er ook maar iets van voedsel hygiëne door mijn hoofd en zeker niet als ik gezellig aan het koken ben. de enige ziekteverwekkende boosdoener waar ik weleens aan denk als ik mayonaise maak is Salmonella. (..) Toen Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog aan de Wageningen Universiteit, mij om enkele van mijn recepten vroeg om ze vanuit zijn discipline te beschrijven, kon ik me daar weinig bij voorstellen. Groot was mijn verbazing toen de recepten enkele maanden later via de e-mail bij mij terugkeerden, voorzien van zijn commentaar. Na lezig van de eerste beschrijving - toevallig het recept voor mosselen met mosterdvinaigrette en kruiden- moest ik hilarisch lachen. ' Je eet geen mossel meer als je dit hebt gelezen, dacht ik. (..) Maar een mens moet zich niet op stang laten jagen door alles wat hem misschien kan overkomen.'
(Uit het voorwoord: Florine Boucher)De Dood in de pot? is een heerlijke verzameling beproefde recepten van Florine Boucher, culinair schrijfster in onder meer NRC-Handelsblad. Elk recept wordt van geestig commentaar voorzien door voedingsmicrobioloog Rijkelt Beumer van Wageningen Universiteit: Wat richten micro-organismen uit in onze voeding, wat zijn de risico's bij bepaalde recepten en wat is de beste remedie om bederf te voorkomen? Een informatief, geruststellend en humoristisch kook-lees-eetboek.
'Gelukkig zijn de meeste micro-organismen erg nuttig. Ze beschermen ons door de productie van antibiotica, helpen ons de rommel op te ruimen (compost) en worden gebruikt bij het produceren van gefermenteerde producten. In een gefermenteerd product zijn suikers omgezet in alcohol (bier, wijn) of in melkzuur (kaas, zuurkool) en eiwitten worden afgebroken tot peptiden (kaas) ook worden aromastoffen gevormd. Aan het eind van de fermentatie zitten er tientallen miljoenen micro-organismen in een gram product. Geen plaats voor gevaarlijke soorten.'
Recensie: Dit kookboek is een verzamelijk bijzondere recepten. Elk recept is door Rijkelt Beumer van commentaar voorzien, hij is voedingsmicrobioloog van de Wageningen Unicersiteit. Hij legt humorvol uit wat micro-organismen in onze voeding doen en wat de risico's zijn bij bepaalde recepten en wat de beste remedie is tegen bederf. De recepten zijn zeer makkelijk te bereiden. Dit boek leert ons dat hygiëne bij voedselbereiding belangrijk is.
Het is een seer informatief, prettig geschreven, kook- en leesboek. leuk om te lezen en om mee te koken.
Een recept uit dit boek vindt u op
www.Tannetje.nl Dit boek is online te koop bij een online boekhandel. Klik op de link om naar de pagina te gaan. De Dood In De Pot?