Titel |
Auteur |
Startpagina |
Aantal pagina's |
1. INLEIDING |
|
11 |
|
2. HET MAKEN VAN KAAS |
|
17 |
|
Melk |
|
17 |
|
Pasteuriseren |
|
17 |
|
Zuursel |
|
17 |
|
Stremsel |
|
18 |
|
Pekelen |
|
20 |
|
Rijpen |
|
20 |
|
3. SOORTEN KAAS: INDELING VOLGENS VERSCHILLENDE CRITERIA |
|
23 |
|
Gebruikte melk |
|
23 |
|
Hardheid |
|
25 |
|
Verse kazen |
|
25 |
|
Zachte kazen |
|
25 |
|
Halfharde kazen |
|
25 |
|
Harde kazen |
|
25 |
|
Vetgehalte |
|
25 |
|
Uiterlijk |
|
26 |
|
Verse zuivel |
|
26 |
|
Zachte zuivel met witte oppervlakteflora |
|
27 |
|
Zachte zuivel met gewassen korst |
|
27 |
|
Blauwgeaderde kazen |
|
27 |
|
Geperste, niet-opgewarmde zuivel |
|
27 |
|
Geperste, opgewarmde zuivel |
|
27 |
|
Andere kazen |
|
28 |
|
Biologische kaas |
|
28 |
|
4.GEITEN- EN SCHAPENKAAS: EEN BUITENBEENTJE |
|
31 |
|
Veelzijdig |
|
31 |
|
Grote voedingswaarde |
|
31 |
|
Le Larry |
|
32 |
|
Culinaire recepten met geitenkaas |
|
34 |
|
-Cannelloni van tonij met geitenkaas 'Le Larry', mieriksworden en een mosterd-honingdressing |
|
34 |
|
- Gerookte Picodon, gebakken in een krokant aardappelmandje met Gandaham en verse waterkers |
|
36 |
|
-Chabichon de Poitou met notenbrood en chutney van gedroogde pruimen |
|
38 |
|
Ravioli van Sainte Maure-geitenkaas met courgette en gemarineerde tomaat, handgepelde garnalen en een botersausje van dragon |
|
40 |
|
Croque-Monsieur van geitenkaas 'Le Larry' met maggiblad, Savoramosterd en een knapperige salade |
|
42 |
|
5. MET MATE GEZOND |
|
45 |
|
Gulden regel: variatie |
|
45 |
|
Rauwe melk: voor en tegen |
|
45 |
|
6. EEN FEEST VOOR ALLE ZINTUIGEN |
|
47 |
|
7. KAAS EN WIJN |
|
49 |
|
Opbouw van een kaas- en wijnavond |
|
49 |
|
Kaas en port |
|
50 |
|
Eenvoudige recepten met kaas en port |
|
53 |
|
- Meloensalade met kaas en port |
|
53 |
|
-Kaasballetjes met port en noten |
|
53 |
|
8. KAAS EN BIER: EEN UITSTEKENDE COMBINATIE |
|
55 |
|
9. KAAS EN GEDISTILLEERD |
|
57 |
|
Kaas en jenever |
|
57 |
|
Kaas en whisky |
|
57 |
|
10. HET KOPEN VAN KAAS |
|
59 |
|
Respect voor de seizoenen |
|
59 |
|
Het bewaren van kaas |
|
59 |
|
11. KAASSCHOTELS |
|
63 |
|
Wat geef je erbij? |
|
63 |
|
Presentatie |
|
63 |
|
Kaas snijden |
|
63 |
|
Eetbare korst? |
|
63 |
|
12. DE IDEALE KAASTAFEL VOLGENS KAASMEESTER MICHEL PEETERS |
|
65 |
|
Weetjes |
|
65 |
|
Een ideale kaastafel |
|
65 |
|
13. KAASLANDEN |
|
75 |
|
Nederland |
|
75 |
|
Soorten en smaken |
|
75 |
|
Gouda |
|
75 |
|
Edammer |
|
77 |
|
Leidse kaas |
|
78 |
|
Friese Nagelkaas |
|
78 |
|
Maasdammer |
|
78 |
|
Roomkaas |
|
79 |
|
Kernhem |
|
79 |
|
Lightkazen |
|
79 |
|
Kruidenkazen |
|
79 |
|
Kaastoerisme |
|
80 |
|
Nederlandse kaasmusea |
|
81 |
|
Culinaire recepten met Nederlandse kaas |
|
82 |
|
-Avocado-wasabibavarois met gelei van zeewater en belegen komijnkaas |
|
82 |
|
-Krokant hoorntje met pure chocolade en mousse van oude boerenkaas |
|
84 |
|
-Gepelde garnalen met schuim van mayonaise en jonge graskaas |
|
86 |
|
-Ceasarsalade met noordzeekrab ens schapenkaas |
|
88 |
|
Nieuwe aardappelen in zoutkorst met oude boerenbrokkelkaas, tartaar van vijgen en honing met verse tijm |
|
90 |
|
België |
|
92 |
|
Kazen gepromoot door VLAM en APAQ-W |
|
93 |
|
Kazen van gepasteuriseerde melk |
|
93 |
|
Kazen van rauwe melk |
|
94 |
|
Kazen van biologische melk |
|
95 |
|
Hervekaas |
|
95 |
|
Mandjeskaas |
|
95 |
|
Belgische kaasmusea |
|
96 |
|
Kaas uit Wallonië: de keuze van Johan Deliaert |
|
96 |
|
Coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel |
|
96 |
|
Niet industrieel, wel professioneel |
|
96 |
|
De kazen |
|
98 |
|
-Pas de Rouge |
|
98 |
|
-Herbie |
|
99 |
|
-Dulses |
|
99 |
|
-Pas de Bleu |
|
99 |
|
Culinaire recepten met Belgische kaas |
|
100 |
|
-Geplette aardappel met Brusselse kaas en gerookte haring, botersaus met Lambiek en bladpeterselie |
|
100 |
|
-Damse Mokke met uiencompote en verkruimelde zwarte pens |
|
102 |
|
-Millefeuille van speltbrood met Herve, fijne beenham en rode radijzen |
|
104 |
|
-Pas de Rouge in bladerdeeg emt kummel en appel |
|
106 |
|
-Verse geitenkaas met kastanjehoning en lichte korst |
|
108 |
|
Frankrijk |
|
110 |
|
Indeling Franse kazen |
|
110 |
|
Roodbacterie- of gewassenkorstkaas |
|
110 |
|
Wittekorst- of witschimmelkaas |
|
111 |
|
Harde kazen (op basis van verhitte melk) |
|
111 |
|
Halfharde kazen (niet-verhitte melk) |
|
112 |
|
Blauwgeaderde kazen |
|
112 |
|
Smeltkaas |
|
113 |
|
Verse kaas |
|
113 |
|
Geitenkaas |
|
113 |
|
Schapenkaas |
|
113 |
|
Culinaire recepten met Franse kaas |
|
114 |
|
-Geitenkaasje met lavendelhoning en jeneverbesjes, tartaar van tomaat met tuinkruiden |
|
114 |
|
-Taartje met plattekaas en vitroen, gelei van framboos en munt |
|
116 |
|
-Cremé van tartiflette met gekonfijte ui en siroopje van balsamico, krokant spek |
|
118 |
|
-Terrine van Provençaalse gekonfijte groenten met verse schapenkaas |
|
120 |
|
Zwitserland |
|
122 |
|
Emmentaler |
|
122 |
|
Appenzeller |
|
122 |
|
Gruyère |
|
123 |
|
Vacherin Fribourgeois |
|
124 |
|
Tête de Moine |
|
124 |
|
Sbrinz |
|
124 |
|
Tilsit |
|
125 |
|
Bündnerkaas |
|
125 |
|
Tomme Vaudoise |
|
125 |
|
Raclette |
|
125 |
|
Culinaire recepten met Zwitserse kaas |
|
126 |
|
-Kaasfondue Royale |
|
126 |
|
-Bricelets fromage |
|
128 |
|
Groot-Brittannië |
|
130 |
|
'Wereldkampioen' Cheddar |
|
130 |
|
Culinaire recepten met Britse kaas |
|
132 |
|
-Gebakken schartong met rolletje van knolselder, pastinaak en Caerphilly |
|
132 |
|
-Toast van boschampignons met Double Gloucester |
|
134 |
|
-Kaasballetje met een snoepje van passievruchten |
|
136 |
|
-Frisse lasagne van Windsor Red met bosvruchten onder een kruidenhemel |
|
138 |
|
-Hertenbiefstuk met een saus van Stilton |
|
140 |
|
Spanje |
|
142 |
|
Manchego |
|
142 |
|
Tapas met Manchego |
|
143 |
|
-Gemarineerde Manchego |
|
143 |
|
-Manchego met membrillo |
|
143 |
|
-Salade met gegrulde courgette, chorizo, Manchego en tomatenjam |
|
143 |
|
-Manchego frito |
|
143 |
|
-Pisto Manchego |
|
143 |
|
-Empanadillas met Manchego |
|
143 |
|
Cabrales |
|
143 |
|
Tapas met Cabrales |
|
144 |
|
-Dadels gevuld met Cabraleskaas |
|
144 |
|
-Toast van Cabrales met chutney van aubergine |
|
144 |
|
Tetilla |
|
145 |
|
Tapas met Tetilla |
|
145 |
|
-Krakantje van Tetilla met chutney van nectarines |
|
145 |
|
-Toast met Tetilla |
|
145 |
|
-Gegratineerde sint-jakobsschelpen met Tetilla |
|
145 |
|
Trilogie van Spaanse kazen |
|
145 |
|
-Gratin van Tetilla met jamón serrano of pata negra en pijnboompitten |
|
145 |
|
-Salade van Mantecakaas en mango |
|
146 |
|
-Manchego in filodeeg |
|
146 |
|
Buitenbeentje uit Portugal |
|
146 |
|
-Gratin van Queijo da Serra met aardappelen en pata negra |
|
146 |
|
Culinaire recepten met Spaanse kaas |
|
148 |
|
-Met semi-curado Manchego gegratineerde kreeft, risotto van paprika en gestoorde lamsoor |
|
148 |
|
-Krokante loempia gevuld met Tetilla en verse vijgen |
|
150 |
|
Italië |
|
152 |
|
Indeling Italiaanse kazen |
|
152 |
|
Ricotta |
|
152 |
|
Mozzarella |
|
152 |
|
Gorgonzola |
|
152 |
|
Parmezaan |
|
155 |
|
Mascarpone |
|
155 |
|
Pecorino |
|
155 |
|
Culinaire recepten met Italiaanse kaas |
|
156 |
|
-Insalata di Taleggio met sinaasappelmarmelade en gemengde sla, bruschetta met mostarda di frutta, Valtellina Casera en tapenade |
|
156 |
|
-Gevuld kruidenflensje met Mascarponedressing en steurgarnalen |
|
158 |
|
-Zonnevis van de grill met courgette, gesmolten Montasio, krokantje van coppa di parma en kerstomaatjes, getomateerd sausje met basilicum, ratte du touquet met pesto |
|
160 |
|
-Kalfsescalopes met artisjokcrème en Mozzarella di bufala, gebakken portobello, verse tagliolini met tomatenpestosaus |
|
162 |
|
-Trifle van Ricotta en rode vruchten |
|
164 |
|
Andere kazen |
|
166 |
|
De tip van Jan Dupont |
|
166 |
|
Feta |
|
166 |
|
Kwark |
|
167 |
|
Veel mogelijkheden |
|
167 |
|
Eenvoudige kwarkrecepten |
|
167 |
|
-Kwarktaartjes met broccoli en ham |
|
167 |
|
-Koffiekwark |
|
167 |
|
14. WEETJES |
|
169 |
|
15. EENVOUDIG KAASLEKKERS |
|
171 |
|
Kaaskroketten |
|
171 |
|
Kaaskoekjes |
|
171 |
|
Amerikaanse kaastaart |
|
171 |
|
16. DE SMAAK VAN KAAS VOLGENS FRIED ELSEN |
|
173 |
|
Register van kazen |
|
176 |
|