Titel |
Auteur |
Startpagina |
Aantal pagina's |
Verantwoording |
|
9 |
|
Inleiding |
|
11 |
|
Gastronomische ervaringen van Johan Verminnen, Herman van Veen en Marc van Eeghem |
|
13 |
|
Hoofdstuk 1 - Geschiedenis van de smaak |
|
16 |
|
1. Van de middeleeuwen tot de 17e eeuw |
|
17 |
|
2. De 18ede, 19de en eerste helft van de 20ste eeuw |
|
22 |
|
3. De tweede helft van de 20ste eeuw |
|
24 |
|
4. De keuken van de 21ste eeuw |
|
25 |
|
Hoofdstuk 2 - Wat bepaalt de smaak van wijn? De basiselementen van de wijnbouw |
|
26 |
|
1. Het klavertjevier van de wijnbouw |
|
28 |
|
Klimaat |
|
28 |
|
Bodem of 'terroir' |
|
31 |
|
Druivenrassen |
|
31 |
|
Wijnbouwer |
|
32 |
|
2. De vinificatie: waar natuur en technologie elkaar ontmoeten |
|
33 |
|
3. De belangrijkste druivenrassen: hoe smaken ze? |
|
43 |
|
Rode wijn |
|
43 |
|
Cabernet sauvignon |
|
43 |
|
Cabernet franc |
|
43 |
|
Merlot |
|
44 |
|
Tempranillo |
|
45 |
|
Sangiovese |
|
46 |
|
Syrah / shiraz |
|
46 |
|
Pinot noir |
|
48 |
|
Malbec |
|
48 |
|
Tannat |
|
48 |
|
Zinfandel |
|
50 |
|
Barbera |
|
51 |
|
Pinotage |
|
51 |
|
Witte wijn |
|
51 |
|
Chardonnay |
|
51 |
|
Chenin blanc |
|
54 |
|
Sauvignon blnac |
|
54 |
|
Riesling |
|
57 |
|
4. Hoe proef je wijn? |
|
59 |
|
Visuele fase: het zicht |
|
59 |
|
Olfactorische fase: geuren, aroma versus boeket |
|
60 |
|
Gustatorische fase: de smaak |
|
67 |
|
Zuren |
|
67 |
|
Zachtheid |
|
67 |
|
Tannines |
|
67 |
|
Harmonie |
|
68 |
|
Body en structuur |
|
68 |
|
Afdronk of lengte |
|
68 |
|
Conclusie: de indeling |
|
69 |
|
5. De combinatie van wijn en gerecht |
|
69 |
|
Gerecht begeleidt wijn |
|
72 |
|
Gerecht en wijn vullen elkaar aan |
|
72 |
|
Gerecht en wijn contrasteren |
|
73 |
|
6. De keue van de chef: het gebruik van diverse kooktechnieken |
|
73 |
|
Bakken en braden |
|
73 |
|
Grillen |
|
73 |
|
Stoven |
|
73 |
|
Stomen |
|
73 |
|
Pocheren |
|
73 |
|
Roerbakken of wokken |
|
75 |
|
Frituren |
|
75 |
|
7. Serveren van wijn bij gerechten. Enkele aandachtspunten |
|
75 |
|
Hoofdstuk 3 - De verschillende types wijn |
|
76 |
|
1. De vijf stijlen witte wijn |
|
79 |
|
Jonge, licht fruitige en frisse wijnen |
|
79 |
|
Recepten: Lauwe tartaar van langoustines |
|
80 |
|
Gebakken scampi met geitenkaaspuree, groene kruiden en paprikasaus |
|
82 |
|
Terrine van primeurgroenten met ganzenleverpastei |
|
84 |
|
Salade van groene linzen uit Le Puy met gerookte zalm |
|
86 |
|
Halfzware, droge wijnen |
|
90 |
|
Recepten: Slaatje van Canadese kreeft met truffeldressing |
|
90 |
|
Gegrilde tongfilets met fijne groentjes en Maltezer saus |
|
92 |
|
Op vel gebakken snoekbaars en asperges op zijn Vlaams |
|
94 |
|
Cilinder van grietfilet met verse lasagne en sausje van roomse kervel |
|
96 |
|
Stevige complex wijnen met body en kracht |
|
99 |
|
Recepten: Gebakken langoustines met mousseline van broccoli |
|
100 |
|
Gerookte zonnevis met fijne groentjes en tomaat |
|
102 |
|
Gegrilde sint-jakobsvrucht met winterkool en saus van Banyuls |
|
104 |
|
Tournedos van konijn met kreeft |
|
106 |
|
Lichtzoete wijnen, fruitig en speels |
|
109 |
|
Recepten: Keizersbaars met persillade van blauwgeaderde kaas en sabayon van paprika |
|
110 |
|
Gebakken ganzenlever met chutney van tomatillo's en korianderpesto |
|
112 |
|
Salade van appel en meloen met kerrie en kokos, langoustinestaarten en gedroogde bergham |
|
114 |
|
Aromatische, grote, zoete wijnen |
|
117 |
|
Recepten: Torentje van Brugse kant met speculaasijs |
|
118 |
|
Bladerdeegbakje met Fourme d'Ambert en sausje van Leuikse stroop |
|
120 |
|
2. De vier stijlen rode wijn |
|
125 |
|
Jonge, lichte en fruitige wijnen |
|
125 |
|
Recepten: Carpaccio van hert en eendenlever met fris slaatje en gegrilde dennenpitjes |
|
126 |
|
Wilde-eendenborst in Banyulssaus met een Provençaals taartje |
|
128 |
|
Lamsfilet in brickdeeg met tapenade en ratatouille |
|
130 |
|
Wijnen met iets meer kracht en body |
|
133 |
|
Recepten: Gebraiseerde hoeveduif in cider en rood fruit met gegratineerde boschampignons en saffraanpeertje |
|
134 |
|
Rouelle van konijn met pastinaak en zwartebessensaus |
|
136 |
|
Hoevekip met venkel en dragon |
|
138 |
|
Krachtige tanninerijke wijnen |
|
141 |
|
Recepten: Kalfsschenkel in zijn geheel met Iraanse kerrie en jonge groenten |
|
142 |
|
Sudderpot van lam met wintergroenten |
|
144 |
|
Varkenshaasje met spruitjesmousseline en Cheddargratin |
|
146 |
|
Complexe grote wijnen |
|
149 |
|
Recepten: Tournedos 'Rossini' |
|
150 |
|
Lamskroon 'Panta Rhei' |
|
152 |
|
Hoofdstuk 4 - Met alcohol versterkte wijn |
|
156 |
|
Recepten: Moelleux van bittere chocolade en exotische vruchten |
|
158 |
|
Perentaartje met speculaas en koffieroomijs |
|
160 |
|
Hoofdstuk 5 - Roséwijn |
|
162 |
|
Recept: Lamsribstuk met chorizokorst en zuiderse couscous |
|
164 |
|
Hoofdstuk 6 - Mousserende wijn |
|
166 |
|
Recepten: Osters natuur |
|
168 |
|
Gemarineerde frambozen met melkcrème en granité van citroenverbena |
|
170 |
|
Hoofdstuk 7 - De combinatie van wijn en kaas |
|
172 |
|
1. Kaas met brood en andere begeleiders |
|
172 |
|
2. Kaas met wijn |
|
174 |
|
Bibliografie |
|
176 |
|