Jenever - Van korrel tot borrel
Stefaan van Laere
Davidsfonds Leuven - Fontaine Uitgevers (2006)
In verzameling
#221
7*
Gedistilleerd, Koken
Gebonden met hardcover 9789058263490
België  Nederlands
In Jenever. Van korrel tot borrel beschrijft auteur Stefaan Van Laere de geschiedenis van jenever in al zijn oude en hedendaagse varianten met tips voor trips en exclusieve recepten, klaar te maken door zowel de amateurkok als de professionele chef.
Een geknipt aperitief. Een digestief, ideaal voor na de maaltijd. De pittige opkikker voor tussendoor. Een natuurlijk drankje om te savoureren. Of het perfecte slaapmutsje? Jenever is het allemaal. Een typisch streekproduct van bij ons, maar toch zo onbekend. België, Nederland en Noord-Frankrijk, dat is de 'habitat' van dit distillaat. Een wereld op zich, die nog nooit echt in kaart is gebracht. Jenever. Van korrel tot borrel leidt je door de geschiedenis van het 'druppelke' en langs een 25-tal gepassioneerde stokers en distilleerders. De ene runt een commercieel bedrijf en verovert een positie op de drankenmarkt. De andere doet het bewust kleinschalig en kiest voor ambachtelijke kwaliteit. Sommige jeneverstokers koesteren oude traditionele recepten, andere zijn creatief en lanceren nieuwe fruit- en creamproducten. Het resultaat? Een bonte waaier aan drankjes die het ooit klassieke en populaire borreltje nieuw leven inblazen. Of het nu gaat om de typische Hasseltse jenever, de Waalse pèkèt, de Hollandse borrel of de jenevers van O'de Flander, zowel het drankje als het verhaal erachter zijn de moeite waard om te ontdekken.
Vaak liggen jeneverstokerijen in een prachtige streek of beschikken ze over een indrukwekkende infrastructuur. Waarom zouden de stokerijen geen uitstapje waard zijn, gevolgd door een proeverij? En voor wie helemaal de smaak te pakken krijgt, is er na elk hoofdstuk een duidelijk beschreven, passend jeneverrecept. Een recept van de auteur zelf, een klassieker uit de volkskeuken of een recept van een restaurateur die overtuigd is van het interessante smaakpalet van jenever. In een apart gastronomisch luik gaan drie chef-koks creatief aan de slag met jenever. De vele schitterende foto's van Philippe Debeerst brengen het verhaal smaakvol in beeld. Een boek om van te proeven. Gezondheid!


Medewerkers
Ontwerper/Vormgever CaraCarina
Fotografie Philippe Debeerst
Product Gegevens
NUR code 447
Aantal pagina's 178
Hoogte x Breedte 295 x 250  mm
Eerste druk Ja
Persoonlijke Gegevens
Gelezen? Ja (23-2-2006)
Winkelprijs bij verschijnen € 34,50
Conclusie
Dit is een prachtig boek met schitterende foto's. Dit zeer smaakvolle leesboek, is een AANRADER voor de ervaren thuiskok.

Stories
Titel Auteur Startpagina Aantal pagina's
Woord vooraf 7
De kunst van het distilleren 8
De geest in de fles 18
Soorten jenevers 20
Jeneverliefhebbers aan het woord 24
Producenten in België: Vlaanderen 34
Producenten in België: Brussel 68
Producenten in België: Wallonië 74
Producenten in Frankrijk 84
Porducenten in Nederland 90
De Jeneverstad Schiedam 120
Jenever in de literatuur en de muziek 138
Jenever in de gastronomie 142
Noten 175