Titel |
Auteur |
Startpagina |
Aantal pagina's |
VUUR |
|
9 |
|
De eerste culinaire revolutie |
|
11 |
|
Vuurmythen |
|
14 |
|
Prometeus |
|
15 |
|
Afrika: Doru de tovenaar |
|
16 |
|
Noord-Amerika: het vuur en de spin |
|
17 |
|
Zuid-Amerika: De jongen en de jaguar |
|
18 |
|
Oceanië: De jongen en de slang |
|
19 |
|
Australië: De vrouwen en het vuur |
|
19 |
|
Raw food |
|
21 |
|
GOED & KWAAD |
|
23 |
|
Iedereen aan tafel |
|
25 |
|
Het begin van de wereldreligies |
|
27 |
|
Zoroaster |
|
29 |
|
No Roez: Nieuwjaarsfeest van Iraniërs, Azerbeidjanen, Afghanen en Koerden |
|
30 |
|
Hindoeïsme, boeddhisme, cunfucianisme, taoïsme |
|
32 |
|
Chinees nieuwjaar |
|
34 |
|
De Chinese vuurgod of keukengod |
|
37 |
|
Divali: hindoeïstisch feest van het licht |
|
44 |
|
Griekse filosofen, judaïsme, christendom en islam |
|
44 |
|
Granaatappel |
|
45 |
|
Artisjok |
|
46 |
|
Jodendom |
|
47 |
|
Joods nieuwjaar en Pesach |
|
48 |
|
Christendom |
|
48 |
|
Kerstfeest |
|
51 |
|
Islam |
|
53 |
|
Id-ul-Adha, islamitisch offerfeest |
|
56 |
|
Religieuze spijswetten en voedseltaboes |
|
57 |
|
Leviticus 11 (Oude Testament) |
|
58 |
|
Het varkenvleestaboe |
|
59 |
|
De joodse voorschriften |
|
60 |
|
De kasjroet |
|
61 |
|
De islamitische voorschriften |
|
62 |
|
De spijswetten en de ramadan |
|
62 |
|
Islam en alcohol |
|
62 |
|
Vasten |
|
64 |
|
Religieus vasten |
|
65 |
|
Carnaval |
|
66 |
|
Individueel vasten |
|
66 |
|
Vegetariërs |
|
67 |
|
Jains |
|
68 |
|
Lokale voedselregels |
|
71 |
|
Nieuw-Guinea |
|
71 |
|
Suriname |
|
72 |
|
Modern, goed en kwaad, gezond en ongezond |
|
73 |
|
Goede manieren en eetgerei |
|
75 |
|
RECEPTEN |
|
|
|
Sabzi polo (rijstgerecht met verse kruiden en saffraan) |
|
32 |
|
Tou-shih-cheng-hsien-yü (gestoomde zeebaars met gefermenteerde zwarte bonen) |
|
38 |
|
Pilau Darbeheysht (zoete rijst met specerijen, rozenessence en noten) |
|
43 |
|
Gaasesteg med Aebler of Svedsker (gebraden gans gevuld met appels en pruimen) |
|
52 |
|
Harira (soep van lamsvlees, linzen, kruiden, specerijen en citroen) |
|
64 |
|
OOST & WEST |
|
79 |
|
De wisselwerking tussen Oost en West |
|
81 |
|
Waarom wilde het Westen zo graag producten uit het Oosten hebben? |
|
82 |
|
Kwasi-hout |
|
88 |
|
Gapers |
|
89 |
|
Contacten tussen Oost en West |
|
90 |
|
Plat brood |
|
94 |
|
De handelsroutes tussen Oost en West |
|
96 |
|
Sogdiana |
|
98 |
|
Bagdad |
|
98 |
|
De kruistochten |
|
100 |
|
Nestorianen |
|
104 |
|
Drankfonteinen, merriemelk en paardenworst: Marco Polo en Willem van Ruysbroeck |
|
107 |
|
Marco Polo |
|
107 |
|
Pasta en noedels |
|
112 |
|
Willem van Ruysbroeck |
|
115 |
|
Maankoekjes tegen Mongolen |
|
117 |
|
China en de Mongoolse overheersing |
|
118 |
|
De Europese zeeroute naar de Oost |
|
122 |
|
Groene, zwarte, rode en witte peper |
|
124 |
|
Paradijskorrels |
|
124 |
|
Cubebepeper |
|
125 |
|
Lange peper |
|
125 |
|
Sichuanpeper |
|
126 |
|
Asafoetida |
|
126 |
|
Mastiek |
|
128 |
|
Saffraan |
|
130 |
|
Zuurbes |
|
132 |
|
Sumak |
|
132 |
|
Fenegriek |
|
132 |
|
Nigelle |
|
133 |
|
Zwarte komijn |
|
133 |
|
Thee |
|
134 |
|
Yixing-potjes en tetsubin |
|
136 |
|
De thee van Von Siebold |
|
137 |
|
De Europese zeeroute naar de West |
|
138 |
|
Zoete aardappel |
|
139 |
|
Chilipepers |
|
140 |
|
Vanille |
|
142 |
|
Piment |
|
142 |
|
Roze peper |
|
142 |
|
Sassafras |
|
143 |
|
Roselle |
|
143 |
|
Cacao |
|
144 |
|
Chocoladebommen |
|
145 |
|
Specerijenmengsels |
|
146 |
|
5-spice powder |
|
146 |
|
Chicimi-togarashi |
|
146 |
|
Garam masala |
|
146 |
|
Panch phoron |
|
147 |
|
Sambhar |
|
148 |
|
Vadouvan |
|
148 |
|
D'leg, berbere en awaze |
|
148 |
|
Ras el hanout |
|
148 |
|
Gâlat dagga |
|
150 |
|
Advieh |
|
150 |
|
Doeka |
|
150 |
|
Baharat |
|
151 |
|
Zahtar |
|
151 |
|
Khmeli-suneli |
|
151 |
|
De moeders van alle keukens: China en Perzië |
|
152 |
|
China |
|
152 |
|
Ramboetan |
|
159 |
|
Rijst |
|
161 |
|
Perzië |
|
164 |
|
Uit eten bij de Taliban? Oosters Baltistan en westerse balti-curry |
|
170 |
|
RECEPTEN |
|
|
|
Mole poblano de Guajolote (kalkoen met chocoladesaus) |
|
83 |
|
Yoghurt |
|
93 |
|
Plat brood met gekaramelliseerde uien, walnoten en taleggio |
|
95 |
|
Georgische in yoghurt gematineerde kip met pruimensaus |
|
103 |
|
Uluvachertha Manga Kari (Zuid-Indiase mangopickle met asafoetida, sesamolie en fenegriek) |
|
127 |
|
Amandelcake met mastiek |
|
129 |
|
Pagoto kaimaki (ijs met mastiekdruppels) |
|
129 |
|
Bouillabaise (vissoep met saffraan) |
|
131 |
|
Rodebietensoep met zwarte komijn |
|
133 |
|
Parsi Sambhar (rijst met asafoetida) |
|
148 |
|
berbere of d'leg (specerijenemengsel) |
|
149 |
|
Ras el hanout (specerijenmengsel) |
|
150 |
|
Advieh (specerijenmengsel) |
|
150 |
|
Pekingeend, traditioneel |
|
162 |
|
Snelklaar Pekingeend |
|
163 |
|
Koresht-e fesenjaan (stoofschotel van eend met walnoot en granaatappel) |
|
168 |
|
Parsi biryani |
|
169 |
|
Balti Masala Spice Mix |
|
174 |
|
NORMAAL & VREEMD |
|
177 |
|
Beschaafd voedsel |
|
179 |
|
Hongerwinter 1944-1945 |
|
181 |
|
Peter Lund Simmonds |
|
181 |
|
Semi-kannibalisme: apen eten |
|
182 |
|
Frankfurters en pindakaas |
|
183 |
|
Gedroogde apenkop |
|
184 |
|
Sperma |
|
185 |
|
Exotisch voedsel gepresenteerd op de Internationale Koloniale en Handelstentoonstelling in Amsterdam, 1883 |
|
185 |
|
'Geconfijte gele radijs en roode komkommer', producten uit China |
|
186 |
|
Haaienvinnen |
|
188 |
|
Vogelnestjes |
|
189 |
|
Zeekomkommer of trepang |
|
189 |
|
Duizendjarige eieren |
|
190 |
|
Sint-jakobsschelpen, oesters en abalone |
|
190 |
|
Gezouten eendeneieren |
|
192 |
|
Varkensbloed |
|
192 |
|
Kippen- en eendenvoetjes |
|
192 |
|
Jujube |
|
192 |
|
Alchoholische dranken |
|
192 |
|
Een geschenk van de koning van Siam |
|
193 |
|
Bastaard-kardemom |
|
195 |
|
Producten uit de Nederlands koloniën |
|
196 |
|
Cayennepeper uit de West |
|
198 |
|
Een maag in de collectie: A.P.H. Hotz en de Perzische Handelsvereeniging |
|
199 |
|
Bittere amandelen |
|
200 |
|
Mostaard, Japansch Zoya en Clapus Olij, Japanse producten |
|
201 |
|
Zeewier |
|
204 |
|
Eetbare aarde |
|
206 |
|
De Afrikaanse verzameling van Gorrlob Krause uit 1888 |
|
208 |
|
Insecten, spinnen, schorpioenen |
|
211 |
|
Sprinkhanen uit Mexico |
|
214 |
|
Hedendaagse smaakmakers, condimenten en delicatessen |
|
216 |
|
Smaakmakers op basis van vruchten en bloemen |
|
217 |
|
Pimetón ahumado of Pimentón de la Vera |
|
219 |
|
Oranjebloesem- en rozenbladessence |
|
220 |
|
Kweepeer |
|
221 |
|
Smaakmakers op basis van zeedieren |
|
223 |
|
Smaakmakers op basis van vlees en gevogelte |
|
225 |
|
Smaakmakers op basis van bonen |
|
226 |
|
Sojasaus in Europa, Lea en Perrins Worcestershiresauce |
|
227 |
|
Smaakmakers op basis van olie uit pitten, noten en zader |
|
228 |
|
Smaakmakers op basis van gedroogde paddestoelen |
|
230 |
|
Truffels |
|
231 |
|
Smaakmakers op basis van granen |
|
234 |
|
Ve-tsin en sjinomoto: mononatriumglutamaat |
|
237 |
|
Specialiteiten van bederfelijke producten |
|
241 |
|
Surströmming |
|
241 |
|
Nieuwe haring |
|
242 |
|
Fugu |
|
245 |
|
Stinkkaas |
|
246 |
|
Balut |
|
247 |
|
De laatste maaltijd |
|
248 |
|
RECEPTEN |
|
|
|
Wintermeloensoep |
|
189 |
|
Duizenjarige eieren |
|
191 |
|
Geroosterde kakkerlakken |
|
214 |
|
Harissa |
|
219 |
|
Bloedsinaasappelsalade met oranjebloesemwater |
|
220 |
|
Kweeperengelei (membrillo) |
|
221 |
|
Gepekelde citroenen |
|
222 |
|
Gepekelde ansjovis |
|
223 |
|
EENVOUD & HIGHTECH |
|
253 |
|
Eenvoudig koken |
|
255 |
|
Klei- en zandpotten |
|
258 |
|
Marokkaanse tagine |
|
259 |
|
De Aziatische trekpot |
|
260 |
|
Thaise rijstkoekjespan met vuurpot |
|
263 |
|
Mongoolse vuurpot, 'hot pot', 'steamboat' of Chinese fonduepan |
|
265 |
|
Kookgerei uit Baltistan |
|
267 |
|
Koffiezetapparaat uit Thailand |
|
268 |
|
Mexicaanse metaste, mano en comal |
|
269 |
|
De man en zijn apparaat |
|
270 |
|
Hightech-gastronomie |
|
273 |
|
Von Liebig Fleisch-Extract |
|
276 |
|
Von Liebig-plaatjes |
|
279 |
|
De vrouw en haar deksels |
|
280 |
|
RECEPTEN |
|
|
|
Çömlek Kebab (lamsvlees met pruimen) |
|
258 |
|
Tagine Djej Emshmel (kip met gepekelde citroen en olijven) |
|
259 |
|
Bisschopswijn uit Chinese trekpot |
|
261 |
|
Khanom Khrok (Thaise rijstkoekjes) |
|
262 |
|
Bijna traditionele Mongoolse Hot Pot |
|
265 |
|
Tripes à la mode de Caen (rundermaag op Caense wijze) |
|
272 |
|
BINNEN & BUITEN |
|
287 |
|
Barbecue en Dutch oven |
|
288 |
|
Houtskool |
|
290 |
|
De picknick |
|
292 |
|
Buiten eten in China en Japan |
|
294 |
|
RECEPTEN |
|
|
|
Aan het spit geroosterd jong schaap of varken |
|
291 |
|
Boven een kuil geroosterde geit aan het spit |
|
292 |
|
Shiboe kawa-ni (kastanjes in groene thee) |
|
300 |
|
Ebi isobe jaki (garnalen in wier) |
|
300 |
|
Kamaboko (vispaté) |
|
301 |
|
SNEL & LANGZAAM |
|
303 |
|
Futuristen |
|
305 |
|
Ruimtevoedsel |
|
307 |
|
Voedseltechnologie |
|
311 |
|
Waterbommen |
|
313 |
|
Plofkippen |
|
314 |
|
Kromme bananen |
|
316 |
|
Langzaam voedsel |
|
317 |
|
Langzaam koken |
|
318 |
|
De snelkookpantoffel |
|
319 |
|
Snel en langzaam voedsel: eki-ben |
|
321 |
|
RECEPTEN |
|
|
|
Bombardement van Adrianopel |
|
306 |
|
Cholent (stoofgerecht van vlees, bonen en parelgerst) |
|
319 |
|
NAWOORD |
|
327 |
|
BIBLIOGRAFIE |
|
329 |
|
REGISTER |
|
332 |
|