Foto: Suzanne Ophof

 

Vrijdag 3 maart is door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot Internationale Dag van het Gehoor (World Hearing Day). Ter gelegenheid hiervan zijn vanaf nu alle audiotours van Singer Laren toegankelijk voor slechthorenden.

 

Wereldwijd hebben ruim 500 miljoen mensen last van (leeftijd gerelateerd) gehoorverlies. Alleen al in Nederland gaat het om méér dan twee miljoen mensen. Het beluisteren van een audiotour, bijvoorbeeld in een museum, wordt daarmee letterlijk ‘een hele toer’. De audiotours van Singer Laren zijn vanaf deze week bewerkt met de zogenoemde Knisper software, waardoor ze beter verstaanbaar zijn. Sophie Valkenier, medewerker Educatie & Inclusie: “Het is een prachtige ontwikkeling en toepassing van technologie waarmee we de verhalen bij onze kunstwerken aan meer bezoekers kunnen laten horen, bijvoorbeeld bij de huidige Kees van Dongen tentoonstelling. We zijn er trots op dat we dit als eerste museum ter wereld aan onze bezoekers kunnen aanbieden.”

 

Technisch hoogstandje
Knisper, een innovatie van de Nederlandse start-up Audus Technologies, verbetert het gehoor door de bron van het geluid waar mensen naar luisteren aan te passen aan hun gehoorverlies. Hierdoor kunnen zij ondanks een slechter wordend gehoor beter verstaan wat er wordt gezegd, zonder gebruik te maken van een gehoorapparaat. De technologie is op ieder apparaat met luidsprekers toepasbaar. In Singer Laren zijn de audiotours te beluisteren met de eigen telefoon en koptelefoon. Valkenier vervolgt: “Dit is weer een stap naar een toegankelijker en inclusiever Singer Laren.” Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm over Knisper: “Ik had de mogelijkheid een fragment te beluisteren vóór en na bewerking met Knisper. Ik ben zelf slechthorend en was direct overtuigd toen ik zonder gehoorapparaat de audiotour uitstekend kon beluisteren.”