DrankDrank
KokenKoken
BoekenBoeken

Opening Depot Boijmans Van Beuninge


Het is bijna zover: vandaag, vrijdag 5 november, opent Koning Willem-Alexander officieel Depot Boijmans Van Beuningen. Vanaf morgen zaterdag 6 november ontvangen we je graag in het eerste publiektoegankelijke kunstdepot ter wereld.

 

In deze nieuwsbrief geven we je graag een terugblik op de reis naar deze opening. Wat was de aanleiding voor het bouwen van het depot? Welke mijlpalen zijn er behaald? Met artikelen, fotografie en video halen we graag nog eens terug wat er allemaal is komen kijken bij het mogelijk maken van dit spiegelende gebouw.

 

Wil je het depot bezoeken? De voorverkoop verloopt succesvol en er zijn al vele tijdsloten uitverkocht. Tickets zijn te krijgen via de website.

 

Het ontwerp
Depot Boijmans Van Beuningen is, na de aanbesteding in 2013, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Het verhaal over hoe het ontwerp tot stand kwam - een rond suikerpotje op tafel, middenin de maquette van het Museumpark, gaf de inspiratie voor een rond gebouw - is inmiddels al net zo iconisch als het gebouw zelf.

 

Winy Maas licht zijn ontwerp toe in dit artikel. Architecten Fokke Moerel en Arjen Ketting van MVRDV begeleidden de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen en legden het ontwerp in 9 stappen uit in dit artikel. In deze video visualiseert Winy Maas op een nog lege bouwplaats hoe het depot in het park komt te staan. En in deze uitgebreide introductie. gemaakt op het kantoor van MVRDV, reconstrueert de architect de totstandkoming van het depot en visualiseert deze met 3D renderings die toentertijd zijn gemaakt.