Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Aanwinsten 2018 Amsterdam Pipe Museum

Meerschuim sigarenpijp, Wenen 1870.

 

Zoals bekend verzamelt het Amsterdam Pipe Museum nog altijd actief. Vandaar dat de collectie wel de grootste collectie rookpijpen ter wereld genoemd mag worden. Om het wereldwijde overzicht van de rookcultuur te completeren, speurt de conservator actief naar ontbrekende stukjes van de puzzel. Hij volgt de internationale handel in antiek en etnografica en houdt contact met handelaren en veilinghuizen. De zomertentoonstelling ”Aanwinsten 2018” toont een keuze uit de aanwinsten van het afgelopen jaar, zodat ook de bezoeker deelgenoot wordt van het proces van gericht verzamelen.


De tentoonstelling ”Aanwinsten 2018” laat zien dat de kwaliteit van de voorwerpen die worden toegevoegd aan de museumcollectie nog altijd omhoog gaat. Al jaren geleden is besloten alleen objecten in een perfecte staat aan te kopen. Daarnaast krijgen we door de wereldwijde contacten ook tips dat uitzonderlijke pijpen te koop zijn niet alleen op Europese veilingen, maar ook bij galeries en veilingen in de VS.


De tentoonstelling biedt voor nagenoeg alle colletieonderdelen aanvulling, waardoor de epositie een grote variëteit laat zien. Een sigarenpijpje van meerschuim is een blikvanger door de grote verfijning van het snijwerk, dat elk detail van een mansportret in beeld brengt, een portretje van nauwelijks 2 cm. Een metalen pijpje met versierd deksel is gekocht omdat het een zeldzaam exemplaar is uit een afgelegen streek. De streek Transkarpaten is nu deel van Oekraïne, maar toen de pijp in 1880 gemaakt werd, was het zuid-Pools gebied met een eigen bestuur onder de naam Hutsal Republiek.


De aanwinst die de meeste afstand heeft afgelegd is zonder twijfel de fraaie inuït- of Eskimo-pijp, gesneden uit wasvisivoor en vervolgens gegraveerd met jachtscenes op walrussen, volgels en een rendier. Deze pijp uit Alaska is gemaakt door de Inupiaq-stam.


Ook uit Alaska, maar dan wat zuidelijker van de Tlingit-stam, is de houten pijp in de vorm van een dierenkop met een soort gekromde snavel. Bij nader onderzoek blijkt het een zalmkop, waarvan de bovenlip bij de oudere dieren doorgroeit tot een flap over de bek. Als ketel van de pijp is een ijzeren buis in het hout aangebracht. Beide Amerikaanse pijpen zijn van de grootste zeldzaamheid en zeker in Europa nauwelijks in de handel.


De tentoonstelling "Aanwinsten 2018" in het Amsterdam Pipe Museum loopt van 15 juni tot en met 24 augustus 2019. Het museum is geopend ma. t/m zat. 12 -18 uur.
Adres: Prinsengracht 488. Museumkaart geldig! Zie ook www.pipemuseum.nl