Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

‘Manifest voor het ambacht’ kent veel draagvlak

 

Dit voorjaar neemt Museum Boijmans Van Beuningen het ambacht onder de loep, in een uniek overzicht met de meest verrassende objecten door mensenhanden gemaakt, van vroeger tot nu. Het brede draagvlak voor de tentoonstelling getuigt van de behoefte aan dit ‘manifest voor het ambacht’. ‘Hand Made: lang leve het ambacht’ is te zien vanaf 9 maart 2013.

 


Nu de belangstelling voor het ambacht groter dan ooit is, presenteert Museum Boijmans Van Beuningen ‘Hand Made: lang leve het ambacht’. Deze tentoonstelling wil helderheid scheppen in de wirwar aan veelal romantische clichés die bestaan over het ambacht en vakmanschap. Conservator Mienke Simon Thomas: “Met onze rijke collectie van handgemaakte voorwerpen en alle kennis die daarover in de loop der jaren in het museum is vergaard, willen we het niveau van de discussie over het ambacht verdiepen en het beeld dat de mensen ervan hebben aanzienlijk verrijken.”


Historisch perspectief


De tentoonstelling voorziet het begrip ‘ambacht’ van een historische context en biedt tegelijkertijd een blik op de toekomst van het creatieve ambacht. Uit 2009 is een servies van Atelier NL te zien, gemaakt van regionale kleisoorten uit diverse Nederlandse plaatsen. Het servies uit de museumcollectie is gebaseerd op de oude, ambachtelijke traditie waarin lokale grondstoffen een voorwaarde waren voor productie. Uit het Victoria and Albert Museum in Londen komt een 17de eeuws topstuk: een houtsnijwerk van de Nederlands-Engelse houtsnijder Grinling Gibbons (1648-1721) in de vorm van een kanten stropdas, dat in die tijd de ongeëvenaarde virtuositeit van de maker moest tonen. Over de tentoonstelling in Rotterdam zegt Glenn Adamson, Deputy Head of Research van het Victoria and Albert Museum in Londen en auteur van het boek ‘Thinking Through Craft’: “Craft is at the forefront of the public imagination these days; it could not be a better time for the Boijmans to undertake such an exhibition. The extraordinary breadth of the project will attest to the pervasive relevance of skill and the handmade, both historically and in the 21st century.”


Herleving van het ambacht


‘Hand Made: lang leve het ambacht’ nodigt de bezoeker uit het ambacht te ontdekken en onderzoeken, maar ook te ervaren. Etsy, de zeer succesvolle online marktplaats voor handgemaakte producten, organiseert tijdens de tentoonstelling twee ‘Etsy Hands-on’ masterclasses en de themamiddag ‘Quit your dayjob’. Tijdens de Rotterdamse Museumnacht organiseert Swan Market een speciale Hand Made editie op de binnenplaats van het museum. Monique de Ruiter, hoofdredacteur van mediapartner vtwonen: “Wat ik zo leuk vind is dat de tentoonstelling ontstaat vanuit gedegen kennis en onderzoek, maar tegelijkertijd in staat is het ambacht dicht bij de mensen te brengen.” En Jeroen Junte, designcriticus voor onder meer de Volkskrant, Het Financieele Dagblad en designmagazines Eigen Huis & Interieur en Frame verklaart: “Er zijn nogal wat exposities geweest de afgelopen tijd over de opkomst van het traditionele ambacht in design. Veelal betrof het gortdroge opstellingen van exclusieve sierobjecten op witte sokkels. (In Museum Boijmans Van Beuningen) worden kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd om in het museum hun vaardigheden te demonstreren en workshops te geven; op de speciale Hand Made Markets kunnen museumbezoekers handgemaakte producten kopen.”


‘Hand Made: lang leve het ambacht' is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds,VSBfonds, SNS REAAL Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds voor Cultuurparticipatie, Shell, SintLucas, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Etsy, Farrow & Ball, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Swan Market en alle deelnemende ambachtslieden. vtwonen is mediapartner van de tentoonstelling.