Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Rembrandt database vernieuwd en verrijkt

Afb. 1: Rembrandt, Saul en David, ca. 1651-1654 en ca. 1655-1658, Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, Den Haag, inv.nr. 621 (Foto Margareta Svensson, Mauritshuis) Afb. 2: Ultraviolet licht foto van het schilderij tijdens restauratie (Foto Margareta Svensson, Mauritshuis).

 

Vandaag lanceert het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis de volledig vernieuwde Engelstalige website www.rembrandtdatabase.org. Deze biedt uniek onderzoeksmateriaal zoals teksten, hoogwaardige afbeeldingen en onderzoeksdata over schilderijen van Rembrandt in combinatie met anonieme werken uit de Rembrandt-school. Van meer dan 600 schilderijen is kunsthistorische documentatie beschikbaar, van ruim 250 schilderijen ook de technische documentatie. De nieuwe functionaliteiten van de website verhogen de toegankelijkheid en bruikbaarheid.


(Inter)nationale data-uitwisseling
De database is verrijkt met data van het diepgaande onderzoek naar Rembrandts Saul en David uit het Mauritshuis. Het museum heeft de onderzoekstesultaten met steun van Stichting de Johan Maurits Compagnie geïnventariseerd en bewerkt. Het Tiroler Landesmuseum in Innsbruck heeft inmiddels zijn documentatie online gezet. Ook andere partners zoals het Städel Museum in Frankfurt, The Leiden Collection in New York en de Staatsgalerie in Stuttgart delen spoedig hun data.

 

Startpunt voor onderzoek
The Rembrandt Database - een samenwerkingsverband van musea, onderzoeksinstellingen en onderzoekers wereldwijd -richt zich op het beschikbaar maken van beeld- en  tekstmateriaal, dat voortkomt uit materiaal-technisch onderzoek en restauratie van schilderijen. Het is voor het eerst dat dit materiaal,  dat over de wereld verspreid is, virtueel bij elkaar wordt gebracht.

Prof.dr. Chris  Stolwijk, Algemeen directeur RKD: ‘Restauratoren, conservatoren, onderzoekers, studenten en andere professionals maken al gretig gebruik van de website. Samen met andere partijen creëert het RKD hiermee dé toegang voor onderzoek naar  Rembrandt’.