Amsterdam Pipe Museum krijgt zilverschat

Het betreft een bijzonder legaat van een particuliere verzamelaar uit het Brabantse Geldrop, bijeengebracht over meer dan veertig jaar. Zijn specifieke interesse gold metalen rookgerei. Naast ijzeren en bronzen pijpen wist de overleden verzamelaar meer dan 150 zilveren exemplaren te vinden. Het gaat om zeldzame en kostbare stukken die een unieke aanvulling vormen op de collectie van het Amsterdam Pipe Museum.


Verzamelaar Felix van Tienhoven werd voor zijn werk bij Nederlands grootste elektronicabedrijf overal uitgezonden. Zo woonde hij in Brazilië en Japan. Samen met zijn vrouw maakte hij bijzondere reizen, bij voorkeur naar exotische landen als Soedan, Tibet, de Filippijnen. Overal kocht hij het lokale rookgerei, tabakspijpen maar ook waterpijpen. Conservator Don Duco van het Amsterdam Pipe Museum: ”De interesse van Van Tienhoven ging speciaal uit naar ongewone materialen met een voorkeur voor metaal. Vooral in Azië is daarin een rijke cultuur, waarbij de tabakspijp als persoonlijk bezit een hoge status en navenante waarde had. Het belang van de verzamling zit hem daarin dat Van Tienhoven keurig heeft bijgehouden waar hij de pijpen kocht. Zo is de herkomst goed gedocumenteerd.”


Het legaat was voor het museum een complete verrassing. Duco: “Ik sprak met Felix wel eens over de bestemming van zijn collectie. Indertijd overwoog hij veel objecten aan musea te vermaken in landen waar de pijpen vandaan kwamen. Ik beschouw het als een grote eer dat hij uiteindelijk besloten heeft deze unieke collectie bijeen te houden met ons museum als eindstation.” Nu wordt de complete verzameling van ruim 400 stuks toegevoegd aan het Amsterdam Pipe Museum. Dit Amsterdamse museum aan de Prinsengracht is uniek door de focus op de rookcultuur en wordt alom beschouwd als de meest bijzondere pijpencollectie ter wereld.


Een mooi voorbeeld van een ’tribal pipe’ is de afgebeelde pijp uit Tibet, waarvan de steel gemaakt is van een jakhoorn. Deze is van een zilveren montage voorzien en tenslotte opgesmukt met kleurige halfedelstenen. Meerdere van deze zeldzame pijpen heeft Van Tienhoven ter plekke gekocht. Hij reisde door deze landen in de jaren ’70 toen er nog geen toerist kwam en authentieke voorwerpen nog voorhanden waren.


Van 4 juni tot 25 augustus 2018 wordt een overzicht van het legaat Van Tienhoven in het Amsterdam Pipe Museum tentoongesteld. Voor het eerst wordt iets van deze particuliere verzameling in het openbaar getoond. Het museum is open ma. t/m zat. 12 -18 uur.


Adres: Prinsengracht 488 in Amsterdam. Zie ook www.pipemuseum.nl
Gratis met Museumkaart.