Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Interventie #22 Tanja Smeets - Domestic Strangers

 

9 februari t/m 11 juli 2013


Museum Boijmans Van Beuningen toont dit voorjaar vier nieuwe installaties van Tanja Smeets (1963). In de kamers van het Klaverblad in het hart van het museum nestelen zich grote organische structuren, gemaakt van tientallen rode koffiekopjes en porseleinen Chinese lepels.


In de tentoonstelling ‘Domestic Strangers’ combineert Tanja Smeets alledaagse materialen met keramiek. Aan een stapel kopjes groeien elfenbankjes van keramiek, porseleinen lepels hangen in trossen bij elkaar en uit een zeef vloeien keramische bloem- en plantvormen. Een witte vorm, samengesteld uit duizenden elementen van plastic, treedt buiten de kamer en golft het museum in. De werken maakte Smeets tijdens haar residentie in het Europees Keramisch Werk Centrum - sundaymorning@ekwc in Den Bosch en zijn voor het eerst te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Onbeheersbare groeiprocessen


De materialen kiest Tanja Smeets op basis van kleur, structuur en vorm. Ze verbindt of groepeert deze materialen tot grote organische structuren die het gevolg lijken van een natuurlijk groeiproces: ze infiltreren in de omgeving waarin zij zich bevinden en suggereren dat ze er altijd al zijn geweest. De spanning die ontstaat tussen deze vanzelfsprekende aanwezigheid aan de ene kant en het lonkende gevaar van een groeiend organisme aan de andere kant, is belangrijk in het werk van Tanja Smeets.

Tanja Smeets


Tanja Smeets (Wijchen, 1963) had in 2010 een solotentoonstelling in Museum Gouda en exposeerde haar werk recentelijk in Museum of Arts and Design in New York en tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ze nam in 2011 deel aan de Gyeonggi International CeraMIX Biennale in Zuid-Korea en de British Ceramics Biennial in Stoke-on-Trent. Tanja Smeets werkte aan opdrachten voor onder meer de Rijksgebouwendienst, Amsterdams Fonds voor de Kunst, SKOR en diverse Nederlandse gemeentes. Haar werk is opgenomen in de museumcollectie en in de collecties van het TextielMuseum, AkzoNobel en DSM. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt op 24 februari 2013 de publicatie

‘Domestic Strangers’.


‘Interventie #22 Tanja Smeets - Domestic Strangers’ is mede mogelijk gemaakt door HEMA, Mondriaan Fonds, sundaymorning@ekwc en Attema, Chris van den Berg DOK constructies.