Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Een bewogen jaar voor Museum Boijmans Van Beuningen

 

Museum Boijmans Van Beuningen verwacht dit jaar in totaal ruim 250.000 bezoekers. Met collectiepresentaties, tentoonstellingen en activiteiten wist het museum - niet alleen in het eigen gebouw, maar ook in de Onderzeebootloods - het publiek in groten getale naar Rotterdam te trekken. Tegelijkertijd moest het museum de bezuinigingen het hoofd bieden met een aantal ingrijpende maatregelen.


Het museum wist veel nieuwe bezoekers te bereiken met het crossmediale project Art Rocks! en de verkooptentoonstelling Kunst4Kids. Met veel bekijks van pers en publiek prijkt sinds het voorjaar ‘Baroque Egg’ van Jeff Koons in het entreegebied. Naast de intrigerende installaties en video’s van Absalon, zag de bezoeker topstukken uit de collectie Minimal Art en werd ondergedompeld in de mystieke wereld van Sarkis in de Onderzeebootloods. Dit najaar opende de unieke tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ waarmee het museum het jaar drukbezocht afsluit.


Boijmans op reis


Museum Boijmans Van Beuningen werd uitgenodigd in het buitenland om tentoonstellingen te maken samengesteld uit de eigen collectie. In Istanbul Modern werd ‘La La La Human Steps’ getoond en in het Parijse Institut Néerlandais werd de tentoonstelling ‘Hedendaagse surreële tekeningen uit Rotterdam’ gepresenteerd. Beide waren zeer succesvol met respectievelijk 126.000 en 7.000 bezoekers. Op dit moment heeft het museum een zevental belangrijke werken van Salvador Dalí uitgeleend aan het Centre Pompidou, deze tentoonstelling reist door naar het Reina Sofía in Madrid. In het Prado in Madrid zijn nu een viertal werken van Van Dyck en Rubens te zien. De tentoonstelling ‘Dichtbij in de Verte’ van Marijke van Warmerdam is op reis en was deze zomer in Porto te zien en werd bezocht door meer dan 100.000 mensen. Naast deze reizende tentoonstellingen verstrekte het museum ruim 300 bruiklenen aan musea over de hele wereld, waarmee 2,4 miljoen mensen zijn bereikt.


Financiën


Museum Boijmans Van Beuningen zag de eigen inkomsten vanuit bezoek en sponsoring aanzienlijk teruglopen als gevolg van de huidige financiële crisis. Samen met de bezuiniging vanuit de Gemeente Rotterdam zag het museum zich gedwongen tot het nemen van een aantal maatregelen. Een reductie van personeel bleek onvermijdelijk en is de gratis woensdag verdwenen. De financiering van belangrijke tentoonstellingen, zoals ‘De weg naar Van Eyck’, zijn zeer risicovol voor het museum. Met dank aan vele sponsoren, particulieren uit De kring van Van Eyck en fondsen, zoals het nieuwe opgerichte Blockbusterfonds kon het museum dit risico nemen en deze unieke tentoonstelling realiseren.


Online


Dit jaar werd het vernieuwde ARTtube gelanceerd. Het videokanaal is nu niet alleen rijkelijk gevuld door Museum Boijmans Van Beuningen, maar ook door vier andere partner-musea. In het museum kan men deze video’s ook bekijken via de Boijmans Tour. Via de WiFi in het museum kan de Boijmans Tour gratis op de eigen smartphone worden gedownload. Sinds april is een deel van de museumcollectie onderdeel van het populaire Google Art Project. De diverse online activiteiten, van www.boijmans.nl tot ARTtube, de online collectie en Alma, trokken bijna 900.000 bezoekers, waarvan 16% vanuit het buitenland.


Herkomst bezoekers


Het publiek van Museum Boijmans Van Beuningen is als volgt verdeeld: 33% is afkomstig uit de regio Rotterdam, 52% is afkomstig uit de rest van Nederland en 15% bestaat uit buitenlandse toeristen. Deze bezoekers gaven in 2012 gemiddeld een bestedingsimpuls in de stad van meer dan 11,5 miljoen euro. Ook online weet het museum publiek aan zich te binden:

 

  • het museum heeft 9.600 Facebook fans, 23.500 volgers op Twitter en meer dan 25.000 nieuwsbrief abonnees.
  • Ruim 35.000 jongeren brachten zelfstandig of in schoolverband een bezoek aan het museum.
  • De Turingmuseumbus, die Rotterdamse schoolkinderen gratis van school naar het museum rijdt en weer terug, was een belangrijke factor voor het succes van het educatieve programma.
  • Ruim 1600 kinderen bezochten het museumplein op Jeugdvakantieland in Ahoy, dat het museum samen met Villa Zebra en Museum Rotterdam organiseerde.


Collectie en onderzoek


Op dit moment wordt de nieuwe opstelling De Collectie Vormgeving afgerond in 8 zalen van het Van der Steurgebouw. Dankzij steun van Vereniging Rembrandt en BankGiro Loterij kon het museum ‘Der Astronom’ van Arthur Segal aankopen, nu te zien in De Collectie Verrijkt. De restauratie van de ‘Drie Maria’s aan het graf’ van Van Eyck is voorspoedig verlopen. Deze belangrijke restauratie werd begeleid door een commissie van specialisten op het gebied van kunstgeschiedenis en restauratie en is financieel mogelijk gemaakt door Nedspice. Ook werd in 2012 het schilderij 'Paysage avec nuages roses' uit 1928 van Yves Tanguy gerestaureerd. Beide schilderijen zijn nu te zien in het museum.
Het museum publiceerde over de bijzondere positie van de Rotterdamse Galerie Delta in de reeks Boijmans Studies en werd verrast door de schenking van ‘Meneer Delta’ (Hans Sonnenberg) van vijftien kunstwerken met een totaalwaarde van 30 miljoen euro. In 2012 is het nieuwe Collectieboek verschenen, vormgever Joost Grootens heeft een boek gemaakt dat de lezer op een nieuwe manier inzicht verschaft in de verzameling. De eerste digitale bestandscatalogus van de deelcollectie Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw werd gepubliceerd op collectie.boijmans.nl.


Het museum werkt succesvol verder aan een nieuw collectiegebouw. Het museum zal in 2016 verlost zijn van de langdurige depotproblemen voor de collectie. Dan openen de deuren van het Collectiegebouw.


Vooruitblik


Vanaf januari worden nieuwe afleveringen van Boijmans TV uitgezonden op TV Rijnmond.
Tijdens de Rotterdams Museumnacht presenteert Museum Boijmans Van Beuningen de
tentoonstelling ‘Hand Made - Lang leve het ambacht!’, een viering van het vakmanschap. In de
zomer van 2013 zijn in de Onderzeebootloods schilders van internationale allure te zien en het
jaar wordt afgesloten met de expressieve portretten van mensen en dieren van de Oostenrijkse
schilder Oskar Kokoschka.