Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Eerste ‘geadopteerde boek’ weer terug in Deventer dankzij steun Rentree

 

Het is weer terug in Deventer, een bijzonder stedenatlasje dat in 1724 in onze stad gedrukt werd. Dankzij financiële steun van woningcorporatie Rentree kon de oudste toeristische reisgids van Overijssel, de ‘Weghwyser door de Provintie van Overyssel’ worden gerestaureerd. Rentree is één van de Deventer bedrijven die besloten deel te nemen aan de Adopteer een Boek-actie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB).  Daarmee is één van de topstukken van de Deventer boekenschat gered. Rentree vond het belangrijk mee te doen om te helpen een stuk Deventer cultureel erfgoed te behouden. SAB is erg blij met dit eerste resultaat en roept meer Deventer bedrijven en particulieren op een boek te adopteren.

 

Oudste reisgids van Overijssel

 

Het door Rentree geadopteerde reisgidsje werd in 1724 door Jan de Lat vervaardigd, in zijn drukkerij op de hoek Engestraat/Tibbensteeg. De Deventer drukker pionierde door een handzaam boekje uit te geven waarin overzichtskaarten, Overijsselse stadsplattegronden en beschrijvingen bijeen werden gebracht. De ingenieus vormgegeven afstandstabel achterin het gidsje (zie afbeelding), vertelde de reiziger hoeveel ‘uren gaans’ het was van bijvoorbeeld Deventer naar Zwolle. De Weghwyser voorzag aan het begin van de achttiende eeuw in een behoefte van de steeds mobieler wordende mens. De reisgids was handzamer dan de lijvige atlassen, die met name door de welgestelde burgers als verzamelobject werden gezien. SAB gebruikt de gerestaureerde Weghwyser onder andere om scholieren de geschiedenis en ontwikkeling van de boekddrukkunst uit te leggen. Het unieke exemplaar behoort tot de topstukken van de bibliotheekcollectie en wordt regelmatig getoond bij exposities. In 2010, het jaar waarin SAB haar 450-bestaan vierde, verscheen een boekje over dit bijzondere werkje, van de hand van stadshistoricus Clemens Hogenstijn.

 

Win-win-situatie voor ondernemingen

 

‘Ondernemingen die deelnemen aan ons Adopteer een Boek-project, hebben daar zelf ook voordeel bij,’ aldus SAB-directeur Eddy Tulp. ‘Ze helpen niet alleen mee de Deventer boekenschat te behouden, maar krijgen daarvoor ook een tegenprestatie.’ Wie de restauratie van één van de juweeltjes uit de SAB-schatkamers steunt, verbindt zijn bedrijfsnaam blijvend aan het betreffende boek, zowel fysiek als aan de gedigitaliseerde versie op www.sabinfo.nl. Rondleidingen of lezingen voor het personeel of relaties behoren tot de mogelijkheden, het geadopteerde boek wordt getoond bij exposities en er zijn veel mogelijkheden om gezamenlijk te communiceren over het project. Elk van deze topstukken vertelt namelijk zijn eigen verhaal. De gerestaureerde boeken zijn belangrijk voor de identiteit van Deventer als boekenstad en worden onder andere gebruikt bij rondleidingen en lessen voor Deventer scholieren. Ondernemers of particulieren die ook graag een boek willen adopteren, kunnen telefonisch contact opnemen met Eddy Tulp via 0570-693740 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..