Op dinsdag 5 april onthult wethouder Peter van Steen van de gemeente Heusden het nieuwe sokkelproject kunstwerk. Kunstenaars Bart Somers (voormaliger sokkelproject kunstenaar) en Rob van den Broek (nieuw sokkelproject kunstenaar) verwisselen de beelden deze dag. De officiële onthulling vindt plaats om 14.00 uur bij de sokkel aan de Jacob van Eyckpassage in Heusden.  Een unieke kans om in aanraking te komen met kwalitatieve kunst in deze gemeente.

 

Sokkelproject
Het sokkelproject biedt sinds 2011 een plek aan voor kunstenaars om hun werk, gedurende een jaar, tentoon te stellen in de openbare ruimte. Ook biedt het inwoners en bezoekers de kans in aanraking te komen met kwalitatieve kunst. Doorgaans werd een nieuw kunstwerk voor het sokkelproject jaarlijks voorgedragen. Echter is dat niet gelukt door de coronamaatregelingen van de afgelopen twee jaar. Het sokkelproject van 2020, een kunstwerk van Bart Somers, wordt nu vervangen door een nieuw werk. Stichting Kunstvesting Heusden heeft dit keer gekozen voor een
bronzen kunstwerk, genaamd ‘moeder natuur’. Het is een torso gemaakt door kunstenaar Rob van den Broek.

 

Keuze
In de voorwaarden van het sokkelproject is opgenomen dat de sokkel beschikbaar wordt gesteld aan een erkend kunstenaar. Rob van den Broek is een erkend kunstenaar die visueel interessante kunstwerken maakt, die bijdragen aan zichtbaarheid van kwalitatieve kunst in de openbare ruimte. Het kunstwerk sluit zodoende aan bij de thema’s van Cultuur op Koers, zoals zichtbaarheid, vernieuwing en samenwerking.