Begin november 2019 liep een man piemelnaakt door de GoMulan Gallery. Hij trok Spaanse slofjes aan, bond een kussen op zijn rug en drapeerde een grote jas over zich heen. Op de achtergrond vogelgeluiden. Tenslotte zette hij een snavel op en transformeerde in een waggelende vogel, een meerkoet. Het was een guerilla performance van kunstenaar Tobias Asser. Een aankondiging van zijn project 'MEERKOET'. Te zien vanaf 7 maart tot en met 5 april in de galerie. De expositie wordt geopend op 7 maart door Arno Verkade, directeur van Christie’s Nederland en Duitsland.

 

 

 

Badmeerkoet

Tobias Asser is makkelijk af te doen als gek. Maar voor Tobias hoort spelen bij de dagelijkse gang van zaken en daar kunnen we nog iets van leren: ‘Waarom spelen we niet meer? Op 7 maart ga ik met mijn meerkoeten in bad, kom je ook?’ aldus kunstenaar Tobias Asser. Tobias neemt geen genoegen met zijn omgeving die hem vertelt wat wel en niet kan. Op bijna kinderlijke wijze, door ‘te doen alsof’, onderzoekt hij. Het resultaat is een verzameling ontroerende, komische beelden en intieme teksten. Tobias is een homo ludens van onze tijd. Al in 1938 omschreef historicus Johan Huizinga voor het eerst de homo ludens (spelende mens) in een boek over het belang van spelelementen in cultuur en samenleving. Tegenwoordig, in onze op prestaties gerichte maatschappij is spelen belangrijker dan ooit! Voor project MEERKOET produceerde Tobias niet alleen een performance. Tijdens de expositie zal ook een fotoserie en een installatie met vijftig bad-meerkoeten te zien zijn. Voor zijn bad-meerkoeten heeft Tobias braaf de patenthouder op bad-eenden gebeld om te vragen of zij ook patent hebben op bad-meerkoeten. Tijdens de expositie zal er ook een podcast ‘DichterEitjes’ op Spotify en Soundcloud verschijnen waarin Tobias zijn geschreven teksten deelt.

 

Tegen de eenheidsworst

Eerder documenteerde Tobias zijn ruimtereis naar de maan met het SDIT project (2018). In Parijs protesteerde hij tegen de eenheidsworst. Foto’s die hij maakte werden samen met zijn protestbord 'contre l'unité des saucisses' tentoongesteld tijdens Rotterdam Art Week 2020. In zijn project MEERKOET laat Tobias opnieuw zien dat hij niet bang is om af te wijken van de norm. ‘Een galerie is bij uitstek de plek om van de norm af te wijken’ vindt galeriehouder Mulan Go.

 

Over Tobias Asser

Tobias Asser (NL, 1990) is een Nederlandse kunstenaar die zijn eigen leven op humoristische wijze documenteert door het maken van foto’s, installaties en korte teksten. Hij studeerde af aan de Fotoacademie in Amsterdam in 2012. Hij volgde in 2017 in Parijs een één jaar durende masterclass van Klavdij Sluban. Ook heeft hij al twee solo exposities en verschillende publicaties op zijn naam staan (zoals GUP en New Dutch Talent) en exposeert hij in zowel binnen- als buitenland. In 2019 nam hij deel aan drie verschillende buitenlandse fotofestivals. Zo won hij de open call voor het Tibilis Photo Festival in Georgië.