Meer dan vijftig dinosaurussen wachten in de Kromhouthal in Amsterdam op publiek. De beesten zijn onderdeel van World of Dinos, de grootste reizende dino expo van Europa. ,,We zijn slechts één dag open geweest”, vertelt woordvoerder Mike Leegwater. ,,Daarna moesten we als gevolg van de lockdown dicht.” En dus staan onder meer diverse T-Rexen en Velociraptors nu al weken eenzaam en alleen in de voormalige scheepswerf. Hillenaar Events produceert het evenement in samenwerking met De Kromhouthal. Beide partijen zijn het wachten zat. ,,Onze expo moet open. Dat kan veilig en verantwoord. Het is een educatieve expo die volledig op anderhalve meter is ingericht.”

 

Oorspronkelijk zou de tentoonstelling van 18 december 2021 tot en met eind januari 2022 in de Kromhouthal blijven. Dertig technici hebben de voormalige scheepswerf omgebouwd tot een waar Jurassic Parc. ,,Het publiek heeft slechts een dag van onze expo kunnen genieten”, verzucht Leegwater. Het kabinet kondigde totaal onverwacht een complete lockdown af. ,,We hebben begrip voor het belang van de volksgezondheid, maar deze maatregel is te rigoureus in onze ogen. Zeker waar het doorstroomlocaties zoals World of Dinos betreft. De gehele tentoonstelling is dusdanig ingericht dat afstand houden geen probleem is. Toegang wordt alleen verleend op basis van een corona toegangsbewijs. Tickets zijn bovendien alleen online verkrijgbaar op basis van tijdsloten. Bezoekersstromen kunnen we dus exact monitoren.” De huidige maatregelen verlammen de samenleving, zegt Leegwater. ,,Dit is geen houdbare situatie. Mensen hebben recht op cultuur en educatie. Zeker ook kinderen. World of Dinos is een verantwoord uitje en kan helemaal veilig worden bezocht. We roepen het kabinet op om de lockdown niet te verlengen. Onze dinosaurussen wachten op het publiek. Laat ons de deuren weer openen!”

 

De Kromhouthal

Een mening die ook Vincent de Ridder is toegedaan. Hij is directeur van de Kromhouthal. ,,Onze locatie is gespecialiseerd in het faciliteren van onder meer evenementen en beurzen. De branche heeft inmiddels bewezen dat evenementen veilig kunnen worden georganiseerd. De kennis uit de Fieldlabs hebben we op een succesvolle wijze in de praktijk toegepast. Laten we deze kennis gebruiken om op een verantwoorde manier open te gaan. Bovendien hebben wij geïnvesteerd in een nieuw luchtreinigingssysteem dat op natuurlijke wijze 99,9% van de aanwezige bacteriën en virussen onschadelijk maakt. Wij vertrouwen erop dat we snel weer bezoekers kunnen ontvangen bij World of Dinos”.